Binnenland

Whatsappfraude: geen geld naar je dochter, maar naar oplichters

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Whatsappfraude: geen geld naar je dochter, maar naar oplichters

Ze dacht dat ze met haar dochter appte, maar stiekem zaten er criminelen aan de andere kant van de telefoon. Presentatrice Violet Falkenburg werd het slachtoffer van whatsappfraude. Haar 'dochter' vroeg haar om geld en dat maakte ze over naar de criminelen. "In mijn totale vertrouwen heb ik dat gedaan", vertelt ze in Radio EenVandaag.

Het lijkt allemaal geloofwaardig: Violet krijgt een appje van haar dochters 'nieuwe nummer'. Ze vertelt te zijn overgestapt naar een nieuwe provider en vraagt of haar moeder dit nummer wil opslaan. Dat doet ze. Daarna volgen nog verschillende lieve appjes van haar dochter, zoals: "Hoe gaat het, mam?" Urenlang appt ze heen en weer met haar 'fake dochter'. "Dat vind ik nog steeds heel erg."

7500 euro

Het blijft er niet bij. Al snel vraagt haar dochter of Violet haar wil helpen met een spoedbetaling. Het lukt maar niet om in te loggen bij haar eigen bank, zo appt ze.

"Mijn dochter vraagt nooit om geld, dus áls zij iets vraagt dan maak ik het geld meteen over en stel ik de vragen later wel", vertelt Violet. Zo gezegd, zo gedaan. Violet maakt in drie overboekingen in totaal 7500 euro over naar haar dochter. "Ik vond het wel veel geld, maar in mijn totale vertrouwen veronderstelde ik een ernstige situatie in het gezin van mijn kind."

Steeds vaker whatsappfraude

Volgens de Fraudehelpdesk komt whatsappfraude de laatste jaren steeds vaker voor. In 2016 waren er nog twee meldingen van, maar in de eerste 4 maanden van 2019 waren er al 750 meldingen. De totale schade voor de slachtoffers in die maanden: 335.000 euro. "Er is sprake van een explosie van meldingen en daar maken we ons zorgen over", zegt de helpdesk.

De helpdesk wil graag dat Justitie een onderzoek instelt naar deze vorm van phishing. "We willen weten: hoeveel mensen overkomt dit en hoeveel geld is er nou mee gemoeid?"

Wat te doen tegen whatsappfraude?

Wil je weten hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van whatsappfraude. Op EenVandaag.nl staan verschillende tips om jezelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting.

Geld definitief kwijt

De 7500 euro die Violet kwijt is door de oplichting lijkt definitief weg. "De Rabobank wil mij niets vergoeden. Ik heb namelijk zelf opdracht gegeven voor de overboeking." In een reactie laat de bank inderdaad weten niet verantwoordelijk te zijn bij deze vorm van fraude.

"Phishing en oplichting zijn twee heel verschillende vormen van criminaliteit. (...) Bij oplichting is de bank zelf geen partij. Zij maakt geen onderdeel uit van de voorwendselen waaronder criminelen geld proberen los te krijgen van slachtoffers. Klanten geven zelf actief opdracht tot de betaling."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie