Binnenland
KRO-NCRV

Politiechef: racisme en discriminatie 'structureel probleem' binnen politie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef: racisme en discriminatie 'structureel probleem' binnen politie

Racisme en discriminatie zijn een 'structureel probleem' binnen de politie. Dat zei politiechef Martin Sitalsing, verantwoordelijk voor diversiteit bij de politie, in Spraakmakers (KRO-NCRV). Hij vindt dat de totale leiding binnen de organisatie 'een norm heeft te stellen' en dat er tegen 'opgetreden' moet worden.

Sitalsing, politiechef Midden-Nederland, zei dit naar aanleiding van de documentaire De blauwe familie (KRO-NCRV) die vanavond uitgezonden wordt. Hierin komen politiemensen aan het woord die hun verhalen over racisme of discriminatie niet kwijt konden bij hun leiding.

Tralies

Eén van de agenten die meewerkte aan de film is oud-inspecteur in Rotterdam, Peris Conrad. Hij 'buitelt over elkaar heen' van voorbeelden van misstanden. "In mijn eerste jaar werd op de politieschool een foto van mij gemaakt. Daar werden tralies op getekend en de tekst boven gezet 'stel je voor, onze aap in een kooi.'" 28 jaar later weet hij nog steeds niet wat ze ermee bedoelden, zegt hij in Spraakmakers.

Sitalsing vond het 'een pijnlijke documentaire'. "Het is een structureel probleem. Dat zien we. Onze korpschef zegt: ieder voorbeeld is er een te veel. Maar er zijn helaas te veel voorbeelden waar echt heel veel werk aan de winkel is."

Hoeders

De politiechef pleit voor een duidelijke norm tegen discriminatie en racisme. "Ik denk echt dat we in die fase beland zijn dat het niet meer past om te accepteren dat mensen discrimineren of racistisch gedrag vertonen."

Het draait hier om de professionaliteit van de politie, vindt hij. Het naleven van artikel 1 van de grondwet hoort hierbij. De politieleiding moet ‘een normstellen’ en er moet ‘opgetreden’ worden. "Dat vraagt wat van ons leiderschap. Als hoeders van deze norm hebben wij hier echt wat te doen."

De documentaire De blauwe familie is vanavond te zien bij de KRO-NCRV, om 20:25 uur op NPO 2.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie