Binnenland
AVROTROS

Gaan door plan minister Dekker criminelen sneller weer de fout in?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan door plan minister Dekker criminelen sneller weer de fout in?

Een plan van minister Dekker (Rechtbescherming) zorgt ervoor dat gestrafte criminelen minder tijd krijgen om te wennen aan een leven buiten de gevangenis. Zware criminelen die jaren in de cel zitten, mogen nu na tweederde van hun straf al gaan werken aan hun terugkeer in de maatschappij. Daarvoor mogen ze ook de gevangenis uit. In het voorstel van Dekker wordt die tijd beperkt tot twee jaar, omdat vervroegd vrijkomen wordt ingeperkt.

Feit of Fictie: Twee jaar is niet genoeg voor terugkeer in maatschappij

Het beleidsvoornemen van minister Dekker leidt tot discussie. Feit is dat het overgrote deel van de gevangenispopulatie een straf uitzit die zodanig kort is dat er sowieso twee jaar of minder beschikbaar is voor hun terugkeer in de maatschappij. Maar: voor de kleine groep langgestraften heeft het voorstel van Dekker wel gevolgen.

Grotere kans om in de fout te gaan

Strafrechtadvocaat Jeroen Soeteman zei in Trouw: "Uit alle onderzoeken blijkt dat hoe korter veroordeelden worden begeleid, hoe groter de kans is dat ze weer de fout ingaan. Ik begrijp niet waarom de minister dit voorstel doet. Ik denk dat het zal betekenen dat de criminaliteit zal stijgen", aldus Soeteman. Is die uitspraak juist en zijn dit de gevolgen van het plan van de minister?

Wereld is sneller geworden

Soetmen krijgt bijval van Jaap Brandligt, directeur van Bonjo, een organisatie die de belangen behartigt van gevangenen. Volgens Brandligt begrijpen veel mensen niet goed wat het betekent om in de gevangenis te zitten. Brandligt over het belang van langdurige reclassering: "Je hebt tijd nodig om weer op gang te komen. Je bent je baan kwijt. Je hebt tijd nodig om weer aan die wereld buiten te wennen die veel sneller geworden is. Je hebt van alles nodig. En dat gaat je niet in twee jaar lukken."

Klopt daarmee de stelling dat hoe korter je begeleid wordt, hoe groter de kans is dat je weer de fout in gaat? Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit, is het daar niet mee eens. Hij zegt: "Ik ken geen onderzoek dat zegt dat de duur van de begeleiding na detentie een bijdrage levert in positieve of in negatieve zin aan het succes en uit de problemen blijven. Duidelijke onderbouwing, bewijs zogezegd, dat is er bij mijn weten niet."

Dat maakt Van der Laan ook kritisch over de uitspraak van minister Dekker, die zegt dat twee jaar voldoende is. "De stelling dat het ook wel met twee jaar kan, na een lange vrijheidsstraf, die vind ik eerlijk gezegd wat minder sympathiek. Want daarmee wordt het een beetje afgedaan met: er is niet zoveel nodig en dan komt het wel op zijn pootjes terecht." Dat de uitspraak van advocaat Soeteman klopt is goed voorstelbaar. Maar onderzoek dat de uitspraak ondersteunt, lijkt er niet te zijn. De vraag of zijn uitspraak dus klopt, is voorlopig onbeslist.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie