Binnenland
NOS

Trombose-experts begrijpen niets van besluit prikstop AstraZeneca

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trombose-experts begrijpen niets van besluit prikstop AstraZeneca

Trombose-experts begrijpen niets van het besluit om tijdelijk te stoppen met het inenten van Nederlanders onder 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen vrijdag werd die tijdelijke prikstop ingesteld, vanwege bloedstollingsproblemen bij enkele gevaccineerden. De stop geldt in ieder geval tot en met aanstaande woensdag.

De experts wijzen erop dat het stopzetten van de prik tot onrust leidt. Stoppen, zo vinden zij, levert bovendien een groter risico voor de volksgezondheid op dan doorprikken - ondanks de bekende bloedstollingsproblemen. Ook Frank Leebeek, hoogleraar en stollingsexpert bij het Erasmus MC in Rotterdam, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Alle trombose-collega's zijn verbijsterd", zegt internist en trombose-expert Saskia Middeldorp van het Radboudumc in Nijmegen tegen de NOS.

"Het lijkt erop alsof de mensen die dit beslissen, zich niet realiseren wat voor implicaties deze stop heeft voor ons vaccinatieprogramma", zegt Middeldorp, doelend op het ministerie van Volksgezondheid.

"Een stop leidt tot een berg mensen die moeten worden afgezegd voor het prikken. Dit beleid zorgt ervoor dat we veel trager vaccineren, maar ondertussen hebben we wel volle IC's en ziekenhuisafdelingen."

Haar collega Hugo ten Cate, hoogleraar klinische trombose aan het Maastricht UMC, is het daarmee eens. Hij wijst bij 1Limburg bovendien op de - volgens hem veel grotere - gevolgen voor de volksgezondheid door de huidige impasse.

"Je kunt wel stoppen met vaccineren vanwege een heel klein risico, maar vervolgens is het gevaar voor de volksgezondheid veel groter. Al die ongevaccineerde mensen lopen een groter risico op covid."

astrazeneca

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie