Naar homepage
Binnenland

DSW verhoogt als eerste de zorgpremies
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DSW verhoogt als eerste de zorgpremies

De eerste verzekeraar heeft de premie van de basisverzekering voor volgend jaar bekendgemaakt. Bij DSW stijgt de zorgpremie met 6,50 euro naar 124,50 per maand. Die stijging is iets meer dan waar het kabinet van uitging. Op Prinsjesdag zei het kabinet een gemiddelde zorgpremie van zo'n 123 euro per maand te verwachten, een stijging van 5 euro.

"Die stijging wordt door twee zaken veroorzaakt. We hebben in de eerste plaats te maken met loon- en prijsstijgingen in de zorg. Daarnaast zien we ook dat dure geneesmiddelen meer gebruikt worden. Daarnaast konden we tot vorig jaar reserves inzetten om de premiestijging te dempen, dat kan dit jaar niet meer", vertelt Aad De Groot, directeur bij DSW in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor de lagere inkomens wordt de stijgende zorgpremie deels gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. De maximale toeslag stijgt met 3,66 euro per maand voor alleenstaanden en 8,25 voor meerpersoonshuishoudens. DSW is een relatief kleine zorgverzekeraar en komt jaarlijks als eerste met de premie. De andere verzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun premie bekend te maken.

Geen rekening gehouden met sterkere stijging

De overheid had zelf dus niet gerekend op de stijging, dat komt volgens De Groot doordat de overheid ervan uit gaat dat verzekeraars vanuit de reserves de premies kunnen drukken. "Onze reservepositie is dus zodanig dat wij dat niet meer kunnen doen. Juist omdat we de reserves al die jaren hebben teruggegeven. Het verschil zit hem dus in wat het ministerie heeft uitgerekend en wat wij kunnen doen."

Daarnaast ziet de verzekeraar dat het kabinet in verkiezingstijd vaak de neiging heeft om iets positiever te zijn over de verzekeringspremies.

Het is overigens niet zeker dat de concurrenten hetzelfde gedrag gaan vertonen. "Het zal er vanaf hangen of onze concurrenten niet meer reserves over hebben. Wij hebben er juist voor gekozen om onze reserves terug te geven, als je dat niet hebt gedaan heb je misschien wat meer ruimte en mogelijkheden om dat te doen."

Corona heeft een beperkt effect op de stijging

Corona heeft overigens een beperkt effect op de stijging. "Dat komt doordat we de kosten wel hadden verwacht. We zien dat de meerkosten worden gecompenseerd doordat de reguliere zorg is afgeschaald. Daarom verwachten we op hetzelfde niveau uit te komen, maar voor volgend jaar weten we dat natuurlijk niet zeker. Want als er een tweede golf komt, willen we de zorg niet opnieuw afschalen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie