Binnenland

Grasparkieten begrijpen grammatica beter dan zebravinken

foto: Fotograaf: Laagvlieger, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: Laagvlieger, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grasparkieten begrijpen grammatica beter dan zebravinken

Grasparkieten hebben meer verstand van grammatica dan zebravinken. Dat zegt de Leidse onderzoekster Michelle Spierings na een experiment met deze vogels. Spierings kon haar vogels trainen om wel of niet op een knop te drukken, als ze bepaalde klankcombinaties liet horen.

Uit die experimenten leerde zij dat de parkieten bepaalde ‘grammaticale regels’ konden leren, die ze vervolgens ook konden toepassen bij andere experimenten. De onderzoekster denkt dat dit experiment aantoont dat niet alleen mensen in staat zijn om taal met grammatica te gebruiken.

Ruim 150 jaar geleden werd de grasparkiet in Europa ingevoerd. Ze worden gehouden in een kooi of volière. Door ontsnappingen leven ook in Nederland en België steeds meer grasparkieten in het wild. In sommige stadsparken zijn hele groepen waar te nemen. Het zijn groepsdieren en daarom is het beter om er twee of meer te houden. Grasparkieten zijn vrolijke, ondernemende vogels die erg tam kunnen worden. Sommige grasparkieten kunnen praten, de meeste doen dat echter niet.

Bron: Vroege Vogels en Wikipedia

Ster advertentie
Ster advertentie