Binnenland
WNL

Minister Bruins Slot wil naming en shaming van bewindslieden die tegen advies in nieuwe banen nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bruins Slot wil naming en shaming van bewindslieden die tegen advies in nieuwe banen nemen

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot wil meer openheid over de contacten van de bewindspersonen. "Dat is noodzakelijk, en daar maak ik werk van", aldus de minister in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Er wordt op dit moment gewerkt aan een wetsvoorstel voor een adviescollege waar je als bewindspersoon na je functie verplicht naartoe moet. "Daar krijg je advies over of je wel of niet een bepaalde baan mag doen. Je kan een positief of negatief advies krijgen, of er kunnen voorwaarden worden gesteld."

Op die manier hoopt de minister op meer duidelijkheid, ook voor de bewindspersonen zelf: "Er zijn nooit regels geweest wat bewindspersonen mogen doen na hun termijn, terwijl het wel belangrijk is om duidelijkheid te geven over wat wel en niet mag."

Lobbyregister

De meerderheid van de Kamer wil graag een lobbyregister, maar de minister voelt weinig voor de huidige voorstellen. Het belangrijkste is dat het duidelijk wie er aanwezig was, en wat er op agenda stond. "Waar we het wel over eens zijn is dat we vinden dat er meer duidelijkheid moet komen over de contacten die ministers en staatssecretarissen hebben met mensen die van buiten komen", stelt de minister.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie