Binnenland
WNL

Haven van Rotterdam: als stikstofcrisis niet snel wordt opgelost, dreigen we miljarden mis te lopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haven van Rotterdam: als stikstofcrisis niet snel wordt opgelost, dreigen we miljarden mis te lopen

De president-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf - Allard Castelein - kijkt met "ongeduld naar Den Haag", als het gaat om de voortgang in het stikstofdossier. Dat zegt hij dinsdagochtend in Sven op 1. De afzwaaiend CEO van de grootste haven van Europa is druk bezig met de energietransitie in zijn haven, maar ervaart veel problemen met de vergunningverlening omtrent stikstof.

Directeur Haven van Rotterdam: als stikstofcrisis niet snel wordt opgelost, dreigen we miljarden mis te lopen

"Het land dreigt op slot te geraken en dat betekent volgens onze berekeningen dat we al zo’n acht tot negen miljard aan investeringsgeld mislopen", blikt Castelein terug op de afgelopen jaren. Hij hint op private investeringen die op zich laten wachten door de stilstand die de stikstofcrisis creëert. "Als er geen ruimte gevonden wordt, komt de energietransitie in gevaar", waarschuwt Castelein. De transitie komt volgens de CEO alleen op gang als er bijvoorbeeld waterstoffabrieken kunnen worden gebouwd.

"Als wij hier zes of zeven van die fabrieken willen hebben staan, dan praat je over zes tot tien miljard aan investeringsgeld dat je misloopt als je geen vergunningen kunt afgeven”, aldus Castelein. "Als het makkelijk was geweest, had de overheid het al opgelost", realiseert hij zich. "Maar dat er nu assertief naar oplossingen wordt gezocht, zal ertoe moeten leiden dat er nu stapje voor stapje meer ruimte vrij komt."

Chinese aanwezigheid in de haven

Castelein stond ook stil bij de Chinese aanwezigheid in de haven. "Ik weet niet zeker dat er geen sprake is van spionage", aldus de topman. "Maar we doen er alles aan om onafhankelijk te blijven”. Castelein benadrukt de zorgen over de Chinese inmenging "niet te bagatelliseren". Maar, zo verzekert de CEO: "maar de Nederlandse regering en de NAVO helpen ons aan alle kanten om ons weerbaar te houden."

De president-directeur is bezig aan zijn laatste twee maanden als topman van het Havenbedrijf en zit nog zonder opvolger. De oorzaak van de vastgelopen werving: de portemonnee. Het Rotterdamse stadsbestuur liet vorig jaar aan het Havenbedrijf - een staatsdeelneming - weten dat de opvolger van Castelein aanzienlijk minder mag verdienen. "Als je in een grote vijver kunt vissen, heb je meer keuze dan wanneer je in een kleine vijver vist", constateert Castelein. Hij vervolgt: "De consequentie van deze discussie is dat ik op dit moment nog geen opvolger heb. Dit proces van transitie kan niet zonder persoon aan de top". De scheidend topman noemt de huidige gang van zaken "onverstandig".

Allard Castelein (havenbaas Rotterdam) over een waterstoffabriek in zijn haven en de gevolgen van de stikstofcrisis (9 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie