Binnenland
AVROTROS

5 vragen over strafverhoging: waarom wordt de maximale straf voor doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar? 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over strafverhoging: waarom wordt de maximale straf voor doodslag verhoogd van 15 naar 25 jaar? 

De maximale straf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Tenminste als het aan de ministers Grapperhaus en Dekker ligt. Zo moet het verschil tussen moord en doodslag kleiner gaan worden. Hoe dat zit, vragen we aan Juriaan de Vries, strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners Advocaten.

Video niet beschikbaar

1. Wat is doodslag en wat is het verschil met moord?

Het belangrijkste verschil tussen moord en doodslag zit 'm in de planmatigheid. Als je in een opwelling iemand om het leven brengt noemen we dat doodslag. Doe je het met voorbedachte rade, met een plan, dan noemen we dat moord.

2. Hoeveel maximale straf staat er nú voor beide misdrijven?

Op doodslag staat een maximale gevangenisstraf van 15 jaar. Voor moord is dat 30 jaar of levenslang. Belangrijk element om daarbij te benoemen is dat moord of doodslag vaak wordt gepleegd in combinatie met een ander strafbaar feit. Als dat het geval is, dan wordt het strafmaximum met een derde verhoogd. Dat betekent dat bijvoorbeeld in de zaak van Humeyra, de vrouw in Rotterdam die om het leven is gebracht, de maximumstraf daar 15 jaar plus een derde is.

3. Wat hopen de ministers hiermee te bereiken?

Uiteindelijk, zo denkt De Vries, komt het neer op vergelding en zwaarder straffen. Dat zie je meer op dit moment in onze samenleving. Ook als je kijkt naar de regeling voorwaardelijke invrijheidstelling - na hoeveel tijd komt iemand vrij als ie een gevangenisstraf heeft gekregen - dat is nu recentelijk teruggebracht naar twee jaar. Dat was altijd een derde. Je ziet dat de verhoging van dit soort straffen eigenlijk voortkomt uit de roep vanuit de maatschappij om zwaarder te straffen.

4. De ministers kunnen dit wel willen, maar zitten politie en justitie hier zelf eigenlijk ook op te wachten?

De roep vanuit de politie en vanuit justitie om strafbare feiten zwaarder te bestraffen die is er al jaren. De Strafrechtadvocaat denkt dat het Openbaar Ministerie verheugd zal zijn als deze wijziging uiteindelijk doorgevoerd wordt.

5. Het onderscheid moord en doodslag is er natuurlijk niet voor niets. Is het een goed idee om die straffen min of meer gelijk te trekken?

De Vries is daar helemaal geen voorstander van. Je zag in 2006 dat de maximum straf voor moord omhoog schoot van 20 naar 30 jaar. Sindsdien zegt men dat er een gat is ontstaan en dat dat gat moet worden gedicht. De Vries ziet dat anders. De juridische mogelijkheden om iemand voor moord te bestraffen zijn sinds 2016 moeilijker geworden. Het bewijs dient er meer te zijn. Daardoor straffen rechters meer voor doodslag dan voor moord en zie je ook dat het strafmaximum in dat geval minder hoog is. Als je tot juridische kwalificatie van doodslag komt, dan zul je ook moeten vaststellen dat het strafmaximum wat daarbij hoort lager is.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie