Binnenland

Dag- en nachttarief niet overal op dezelfde tijd in Nederland

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dag- en nachttarief niet overal op dezelfde tijd in Nederland

[AVROTROS] 'Je kan beter 's avonds of 's nachts wassen, want dan is het lekker goedkoop.' Met het daltarief kan je besparen op je energierekening, maar hoe laat gaat het daltarief eigenlijk in? Waarom is dat niet overal in Nederland op dezelfde tijd?

Wynanda stapte onlangs over naar een andere energieleverancier en die meldde haar dat in de provincies Limburg en Noord-Brabant het daltarief al om 21:00 uur ingaat. In de rest van Nederland kan je pas vanaf 23:00 uur goedkoop wassen.

Hoe kan dat?

"Dat is historisch zo gegroeid", zegt Jenny Huttinga van Netbeheer Nederland. "Veel plaatsen in Nederland hadden vroeger een eigen energiebedrijf. Later zijn steeds meer energiebedrijven samengevoegd. In 2011 zijn de netbeheerders en energieleveranciers gesplitst."

Huttinga legt uit dat in bijna heel Nederland om 23:00 uur het nachttarief ingaat, maar in Brabant, Limburg en gebieden rondom Leiden al om 21:00 uur, omdat daar andere netbeheerders zijn.

Hoger tarief in daluren

Het dalurentarief dat om 21:00 uur begint, ligt wel wat hoger dan het dalurentarief dat om 23:00 uur begint. Huttinga zegt dat het verschil echter maar heel klein is. "Een gemiddelde Nederlander bespaart hooguit een paar euro per jaar met het nachttarief. Alleen als je bijna al je energie verbruikt in het lage tarief kun je er meer mee besparen. Bij sommige leveranciers is het verschil tussen een dag- en nachttarief al helemaal afgeschaft."

"In de toekomst kan het zomaar gebeuren dat het dag- en nachttarief wordt afgeschaft", zegt Huttinga. "De slimme meter kan op elk moment schakelen naar een ander tarief, bijvoorbeeld overdag op momenten dat er veel stroom wordt opgewekt door de zon."

Dag- en nachttarief niet overal op dezelfde tijd in Nederland

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie