Binnenland
AVROTROS

RIVM noemt kritiek op rekenmodellen voor stikstofneerslag onbegrijpelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM noemt kritiek op rekenmodellen voor stikstofneerslag onbegrijpelijk

Het RIVM reageert in Radio EenVandaag op de kritiek van CDA en boerenvertegenwoordigers op de rekenmodellen voor stikstofneerslag. RIVM-onderzoeker Addo van Pul vindt de kritiek onbegrijpelijk.

Het afgelopen jaar waren er al vaker ontevreden geluiden over het RIVM te horen vanuit de hoek van de boeren. Een YouTube-filmpje dat de berekeningen van RIVM over stikstofneerslag in Nederland in twijfel trekt, werd gretig gedeeld.

Krimpende veestapel

En nu schaart ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts zich bij de critici. In een interview met het Algemeen Dagblad vraagt hij zich hardop af of "het rekenmodel dat het RIVM gebruikt wel juist is". Bovendien eist het Kamerlid meer transparantie. "Laat eens zien hoe dat model is opgebouwd", zegt hij in de krant.

Die berekeningen van het RIVM zijn belangrijk, omdat ze basis vormen van het advies van Adviescollege Stikstofproblematiek (PAS, onder leiding van Johan Remkes) en dat weer de basis vormt voor het kabinetsbesluit om de veestapel kleiner te maken en de snelheid op sommige snelwegen te verlagen. Het RIVM concludeert immers dat de veehouderij verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstof in Nederland.

RIVM: kritiek klopt niet

RIVM-onderzoeker Addo van Pul weerspreekt dat twee meetpunten onzuivere resultaten geven en daarmee de cijfers versjteren, zoals in het veel gedeelde Youtube-filmpje wordt beweerd. Het onderzoeksinstituut berekent de stikstofneerslag op basis van berekeningen en toetst die berekeningen vervolgens op meetpunten door het land. De meetpunten waar de kritiek zich op richt, worden daar niet bij gebruikt, vertelt Van Pul.

Bovendien heeft het RIVM altijd zijn deuren opengezet om inzage in hun rekenwerk te geven, zegt Van Pul. "Wij hebben een jaar geleden alle data al aangeboden. Toen werd er ook gevraagd om de programmatuur, dat is door omstandigheden - ook van hun kant - niet doorgegaan. Maar daar hebben we vorige week al goede afspraken over gemaakt".

Robuust

"Natuurlijk kan ik geen 100 procent garantie geven over onze cijfers, dat kan niemand", zegt onderzoeker Van Pul. "Maar pak ons niet op 0,1 procent of 1 procent. Het gaat om het grote plaatje. En dat grote plaatje is robuust."

Ster advertentie
Ster advertentie