Binnenland

André Bosman (VVD): 'Meer F-35’s en meer piloten nodig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. André Bosman (VVD): 'Meer F-35’s en meer piloten nodig'

[KRO-NCRV] De VVD wil dat er minimaal 15 F-35’s worden bijbesteld. "Misschien wel 20, misschien wel 30, pin me niet vast op een getal, maar dat lijkt me heel verstandig", zegt André Bosman, defensiewoordvoerder in de Tweede Kamer, in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

André Bosman (VVD): ‘Meer F-35’s en meer piloten nodig’

"Het gaat erom dat onze mannen en vrouwen, die alles achterlaten en voor maanden weg zijn, met de goede spullen op missie worden gestuurd." De intentie van het kabinet om er vijftien toestellen bij te kopen vindt Bosman ‘verstandig’. Ook ziet hij het liefst meer piloten, zodat de toestellen beter kunnen worden ingezet. Het kabinet trekt dit jaar 1,5 miljard meer uit voor defensie.
Na meer dan 3000 missies en 2100 vuurgevechten en bombardementen zijn onze F-16-vliegers, die drie jaar boven Irak en Oost-Syrië vochten tegen IS, weer terug. Vier van de zes jachtvliegtuigen landden woensdag op Volkel, de rest van de manschappen komt later deze week naar huis. Bosman noemt de missie ‘geslaagd’, en zegt dat IS bijna is verslagen.
De F-16-piloten gaan nu een transitiejaar in. Dat betekent dat ze worden getraind om met de nieuwe F-35 te vliegen. Eind januari komen de eerste van de in totaal 37 bestelde toestellen voor Nederland uit de fabriek.

'Meer aandacht voor gebit van een hond'

De commandant van de luchtstrijdkrachten Dennis Luyt uitte op Twitter enig chagrijn over de weinige media-aandacht voor de terugkeer van de vliegers. "Welgeteld 3 seconden aandacht in het NOS-journaal over de terugkeer van de mannen die voor NL de kolen uit het vuur halen, en 5 minuten over het gebit van een hond", schreef Luyt.
Bosman begrijpt de opmerking en vindt ook dat er meer waardering moet komen voor de mannen en vrouwen die dag en nacht voor defensie in de weer zijn. "Er is over het algemeen weinig aandacht voor wat onze krijgsmacht doet om de veiligheid te waarborgen. Het is echt heel indrukwekkend. Er zijn 100.000 Koerden terug op hun plek en er is een genocide op Jezidi’s voorkomen."

Burgerslachtoffers

De vliegers stonden gestationeerd in Jordanië. Van daaruit was het hun taak om troepen op de grond te beschermen, en IS-gebied terug te dringen. "Dat is op zeer zorgvuldige wijze gebeurd. Bij iedere bom die wordt gegooid, kijkt iemand achteraf of de inzet terecht was. Dat was elke keer het geval, zo knap."
Bosman weet niet precies hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen, maar gaat er wel vanuit dat dat is gebeurd. "Er wordt alles aan gedaan om dat te voorkomen, maar dat kan niet altijd." Wél vindt hij het jammer dat 'de richting altijd gaat over: hoeveel doden heeft u gemaakt? En niet: hoeveel doden heeft u voorkomen?'
Ster advertentie
Ster advertentie