Welkom grutto!
- Nieuws
- Welkom grutto!
Samen met Vogelbescherming Nederland heet Vroege Vogels onze nationale vogel weer welkom. In deze tijd van het jaar verzamelen de grutto's uit het zuiden zich op ondergelopen weilanden en uiterwaarden om aan te sterken na de trek. Na de voorjaarstrek moeten ze eerst de tank weer bijvullen. Dat kan op stukken land die soms speciaal voor deze vogels onder water worden gezet. Ze vinden daar wormen en ander bodemleven dat rijk is aan eiwitten. In de loop van maart en april verspreiden ze zich over de broedgebieden.
Verslaggever Rob Buiter staat in de vogelkijkhut bij het Landje van Geijsel, een plek waar veel grutto’s verzamelen. Vanuit het veld bespreekt hij de trek, bescherming en de toekomst van de grutto met Kees de Pater (Vogelbescherming), Jos Hooijmeijer (Rijksuniversiteit Groningen) en Mark Kuiper (Agrarische Natuurverenigingen).
Landje van Geijsel
Welkom Grutto - deel 2
Een van de ondergelopen weilanden die populair zijn bij de grutto is het Landje van Geijsel. Onder weidevolgelliefhebbers is dit landje een begrip. Iedere winter zet rundveehouder Jan Geijsel een stuk land in 'de oksel van de A9' bij Ouderkerk blank om de grutto's welkom te heten.
Mark Kuiper, gebiedscoördinator bij het collectief voor Agrarische Natuurverenigingen, vertelt dat deze polders een positieve uitzondering zijn op het gebied van gruttobescherming. Boeren moeten een belangrijke rol spelen in de bescherming van de grutto. “Zeker in weidevogelreservaten hoeft bescherming van vogels niet eens veel geld te kosten. Maar het is wel belangrijk dat de beschikbare subsidies ook naar de mensen gaan die het werk doen. En dat zijn de boeren. Zonder boeren geen grutto's”, stelt Kuiper.
Onderzoek naar de grutto-trek
De Rijksuniversiteit Groningen volgt al vele jaren grutto's via kleurringen aan hun poten. Uit dit ringonderzoek, en ook uit onderzoek met vogels die een satellietzender op hun rug dragen, is duidelijk geworden dat Zuid-Europa steeds belangrijker wordt voor de grutto. Er lijken vogels te zijn die helemaal niet meer de moeite nemen om naar West-Afrika te vliegen, maar liever in de rijstvelden of bij de visvijvers van Spanje en Portugal blijven hangen.
Volgens onderzoeker Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit in Groningen, geeft dit onderzoek belangrijke aanknopingspunten voor de bescherming van de grutto.
Als je weet waar en wanneer hij in Spanje en Portugal zit, kun je wellicht ook bepaalde gebieden beter beschermen om de grutto te helpen.
Grutto in de wetenschap - deel 2
Noordwaard
Ten noorden van de Biesbosch bij Werkendam ligt het natuurgebied de Noordwaard. Sinds 2012 is dit gebied ondergelopen en heeft het zich ontwikkeld tot een geweldige pleisterplaats voor grutto's. Op dit moment zitten er ruim drieduizend grutto's die net terug zijn gekeerd uit hun winterkwartier in West-Afrika, Spanje en Portugal.
Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer is helemaal in zijn nopjes met al die grutto's.
Op een totaal van ongeveer zestigduizend Nederlandse grutto's is de Noordwaard een belangrijk gebied geworden!' Hij maakte een prachtig filmpje van de vogels.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur. UItzending van Zembla 'Bos als Brandstof' is woensdag 22 maart 2017 om 21.15 uur op NPO2.