Binnenland
KRO-NCRV

Zijn we slecht voorbereid op overstroming? Dit kun je zelf doen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn we slecht voorbereid op overstroming? Dit kun je zelf doen

Zeventig jaar na de Watersnoodramp is 80 procent van de Nederlanders niet goed voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. In Spraakmakers bespreken we wat je zélf kunt doen om je voor te bereiden op een mogelijke waterramp.

Bewustwording op viaducten

Steeds minder mensen maken zich zorgen over een nieuwe watervloed terwijl meer dan de helft van ons in een risicogebied woont. Bert Huisjes van WNL had zelf ooit een binnendijks huis en weet inmiddels dat je tegen het wassende water weinig begint. "Het komt zelfs uit de vloer omhoog."

Wel denkt hij dat er meer bewustwording nodig is. "Zet op elk viaduct hoeveel meter we onder zeeniveau zitten, dat is een goede bewustmaker." Inmiddels heeft Huisjes een nieuwe woning gekocht die binnendijks ligt.

Nieuwbouw en tuinen

En dat is verstandig, want volgens hydroloog Niko Wanders maakt het uit waar je huis staat. Daarom moet er bij het bouwen van nieuwe woningen goed worden gekeken naar de regio. Want op sommige plekken bouw je beter niet met oog op de bodem en het overstromingsgevaar.

Dit moet op beleidsniveau gebeuren, maar in je eigen tuin kun je ook al verschil maken, denkt Wanders. "Zorg dat al het water dat in je tuin valt, in je tuin blijft en niet naar de straat stroomt om daar een kanaal te vormen." Tegels lichten dus.

Inrichting huis

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg heeft onlangs nog geleerd wat er nodig is als het water je overvalt. In de zomer van 2021 kwam het water in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul niet van zee, maar van 'boven'.

Er vielen geen doden in Nederland, maar de ravage was enorm en de schade is nog steeds niet volledig hersteld. Er moet centraal beleid komen om een ramp te voorkomen, maar voor burgers heeft hij de tip om je huis op een eventuele overstroming in te richten. "Neem bijvoorbeeld een stenen vloer in plaats van een houten vloer", zegt Prevoo die benadrukt dat sommige inwoners nog steeds slapeloze nachten hebben over de schade die ze hebben geleden.

Noodpakket

Daarnaast zaten veel burgers in de getroffen regio zonder elektriciteit, schoon drinkwater en eten. "Echt die eerste levensbehoefte zijn nodig", zegt Prevoo. Volgens de burgemeester zou je daarom een noodpakket kunnen aanschaffen, iets waar het Rode Kruis ook voor pleit.

Dakraam

Mevrouw Bootsma uit Bolsward was zeven jaar oud tijdens de ramp in 1953. Ze herinnert zich de beelden van mensen die op de daken van hun huis waren gevlucht. "Ik heb altijd wat te eten in huis, maar geen dakraam. Ik maak me daar echt zorgen over omdat ik dan niet weg kan."

Volgens haar moeten mensen in overstromingsgebied altijd een uitweg uit hun dak hebben of rubberboot.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie