Binnenland

Deze Dag Toen: De eerste Ford, maar dan een model A

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De eerste Ford, maar dan een model A

Auto’s zijn tegenwoordig te koop in alle soorten, kleuren en maten. Maar dat was begin vorige eeuw wel anders. Vandaag, precies 115 jaar geleden, verkocht Henry Ford zijn eerste auto: een 2-cilinder model A.

De auto was gemaakt in Detroit. Maar dit was niet het model dat de wereld op zijn kop zou zetten. Dat model, de T-Ford, volgde later pas. Vanwege de massaproductie was de Ford-T de eerste betaalbare auto voor veel mensen begin twintigste eeuw. Henry Ford verkocht zijn auto als een toegankelijk voertuig. Beginnende bestuurders en ‘zelfs vrouwen’ konden de auto besturen omdat de motor startte met een knop in plaats van een ouderwetse slinger.

'Alle kleuren'

De massaproductie maakte de T-Ford tot een succes, dus er was Ford veel aan gelegen om dat principe in stand te houden. In het begin was de auto in verschillende kleuren verkrijgbaar. Maar toen Ford merkte dat de T-Fords in het zwart het snelst droog waren, was het afgelopen met de keuzes. Hij zou hebben gezegd: "Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is."

De T-Ford maakte al snel zijn opwachting in honderden liedjes en meerdere zwart-witfilms. Het publiek hield van de wagen. De T-Ford werd geproduceerd tot en met 1927, maar bleef de bestverkochte auto tot 1972. In dat jaar nam de Volkswagen Kever het stokje over.

Ster advertentie
Ster advertentie