Binnenland
AVROTROS

‘Sms’jes bieden interessant inkijkje in hoe Rutte opereerde tijdens coronacrisis’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Sms’jes bieden interessant inkijkje in hoe Rutte opereerde tijdens coronacrisis’

Voor het eerst zijn er sms'jes van premier Rutte openbaar gemaakt. In 2019 oordeelde de Raad van State dat sms-berichten ook onder de Wet openbaarheid van bestuur vallen. Daar hebben Volkskrant-journalisten Erik Verwiel en Frank Hendrickx nu gebruik van gemaakt. Zij kregen berichten boven tafel die Rutte begin maart vorig jaar, vlak voor het uitbreken van de coronapandemie in Nederland, naar ambtenaren en bewindspersonen stuurde. Frank Hendrickx vertelt erover in Humberto.

“Dit is de eerste keer dat sms’jes van een premier openbaar zijn gemaakt. Het is wel vaker geprobeerd, maar tevergeefs. Sinds de rechter in 2017 oordeelde dat sms-berichten ook vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en het in 2019 nog eens werd bekrachtigd, voelde Rutte het vast wel aankomen”, vertelt Frank Hendrickx.

Andere strategieën

Ondanks dat Hendrickx naar eigen zeggen meer had voorgesteld van de sms’jes, zaten er volgens de journalist toch saillante berichten tussen. “Aan het begin van de coronacrisis, tussen februari en april 2020, roept Rutte publiekelijk op om de adviezen van experts te volgen. Daar zouden we met zijn allen op moeten bouwen. Maar uit de sms’jes wordt duidelijk dat hij een artikel dat tegen het Nederlandse beleid ingaat erg serieus neemt.”

Volgens Hendrickx vraagt Rutte hiermee eigenlijk om een ‘second opinion’ buiten het RIVM om. “Hij vroeg Hugo de Jonge of hij mensen kon laten kijken naar een artikel dat een hele andere strategie bepleit dan Nederland volgde. Dat is best opmerkelijk, Rutte vroeg zich dus blijkbaar af of we in Nederland wel het goede deden en stond ervoor open om te kijken naar andere strategieën. Tegelijkertijd geeft het de open, kritische houding aan van de premier.”

Interessant inkijkje

Uiteindelijk veranderde het beleid niet en bleef Rutte de lijn volgen van het RIVM. Volgens Hendrickx waren de sms’jes het alsnog meer dan waard om naar buiten te brengen. “We weten natuurlijk dat Rutte veel sms’t, dus we waren aan begin vooral benieuwd wat we allemaal in handen zouden krijgen. De sms’jes bieden gewoon een interessant inkijkje in hoe de premier heeft geopereerd tijdens de coronacrisis.”

Ster advertentie
Ster advertentie