Binnenland
BNNVARA

Woningbouw in het groen oplossing voor woningnood?

foto: WilfriedSolarzfoto: WilfriedSolarz
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningbouw in het groen oplossing voor woningnood?

Om aan de behoefte voor woningen te voldoen, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw dat bouwen in het groen onontkoombaar is. In de polder Hounsdyk, bij Leeuwarden blijkt wat dat in de praktijk betekent: een weidevogelparadijs dreigt te verdwijnen door de aanleg van een nieuwe woonwijk. "Als de weidevogels uit de Hounsdyk zouden verdwijnen door woningbouw, gaat er niets minder dan een stuk Friese cultuur verloren voor de volgende generaties rond Leeuwarden", zegt Anne Venema in Vroege Vogels.

Anne Venema is opgegroeid op een boerderij aan de rand van de polder Hounsdyk. Als kind speelde hij bij de windmolen en genoot hij van de geluiden van de weidevogels. Later is hij zich professioneel, als weidevogelcoördinator ook gaan inzetten voor de agrarische natuurverenigingen in Fryslân. "Ik vind dat ieder kind recht heeft op dit soort natuur in de directe omgeving. Als de weidevogels uit de Hounsdyk zouden verdwijnen door woningbouw, gaat er niets minder dan een stuk Friese cultuur verloren voor de volgende generaties rond Leeuwarden."

Bufferzone

De gemeente Leeuwarden wil pal naast Hounsdyk de nieuwe woonwijk 'De Hem' aanleggen. Uit een onderzoek van ecologisch adviesbureau Altenburg en Wymenga blijkt dat dit de doodsteek zou kunnen zijn voor veel weidevogels. Die hebben volgens dat rapport een bufferzone nodig van tenminste 300 meter, om veilig te kunnen broeden.

Belofte

Weidevogelbeschermer Anne Venema put nu hoop uit een belofte die de nieuwe burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma bij zijn aantreden deed. "Als jij belooft dat je op alle scholen van de Zuidlanden, aan de rand van Leeuwarden vertelt over de rijkdom van weidevogels, dan zorg ik dat De Hem een stuk wordt opgeschoven, zei de burgemeester kort na zijn aantreden tegen mij. Ik houd mij van mijn kant heel graag aan die afspraak. Ik hoop de burgemeester ook", aldus Venema.

Miljoen woningen erbij?

Er is veel te doen over het woningtekort in ons land. Het tekort van één miljoen woningen zingt rond, al worden daar door verschillende partijen vraagtekens bij gezet. Berry Blijie van onderzoeksbureau ABF uit Delft stelt dat het tekort aan woningen over tien jaar inderdaad bijna een miljoen is . "Dat kun je op basis van de voorspellingen van het CBS en de wens van mensen om op een bepaalde manier te wonen - een huis met een tuin of een appartement – berekenen. Het tekort op dit moment bedraagt een krappe 300 duizend woningen. Over tien jaar zal dat door de groei en de samenstelling van de bevolking op zijn gelopen tot bijna een miljoen."

Blijie zegt zich vooral te verdiepen in de kale prognoses en niet in de politieke en ruimtelijke consequenties. "Maar de wens van veel Nederlanders om een huis met een tuintje te hebben, maakt het waarschijnlijk wel lastig om de hele woningvraag binnen de steden op te lossen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie