Binnenland
KRO-NCRV

'Jongeren zijn te veeleisend, ze moeten ook de handen uit de mouwen steken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren zijn te veeleisend, ze moeten ook de handen uit de mouwen steken'

Alles gebeurt tegenwoordig later in het leven van de twintiger; samenwonen, een vaste baan, een huis kopen en ook kinderen krijgen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die onderzoek hebben gedaan onder jongvolwassenen en de cijfers tussen 2008 en 2018 hebben vergeleken.

Voor zanger Paul de Munnik is dit herkenbaar. Hij heeft twee zoons en de jongste blijft nog wel even thuis wonen, verwacht hij. "Gezinnen zijn tegenwoordig meer een eenheid", zegt hij in Spraakmakers. "Daarnaast is uit huis gaan vaak veel duurder dan bij de ouders blijven wonen."

Mijlpalen

Uit het rapport van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat jongeren veel later een vaste baan hebben. In 2008 had de helft van 24-jarigen een vaste baan, in 2018 was dat gemiddelde verschoven naar 27 jaar. Luce van Kempen, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, is totaal niet verbaasd over de cijfers. Zij denkt dat het op latere leeftijd behalen van mijlpalen alleen maar zal toenemen.

Een oorzaak hiervan is bijvoorbeeld de mogelijke renteverhoging van het leenstelsel voor je studie, waardoor jongeren met nog meer schulden komen te zitten. "We moeten ergens op de rem gaan trappen".

Onderbuikgevoel

Volgens Van Kempen lukt het jongeren niet om een plan voor de toekomst te maken en dat de huidige jongvolwassene het slechter gaan hebben dan hun ouders. "Politici hebben een blinde vlek om het beleid toekomstbestendig te maken. Dan moet je wel weg van dat onderbuikgevoel dat we het hier slechts over generatieconflicten hebben."

Opvoeding

Marina van der Wal, opvoedkundige en moeder, herkent de zorgen onder de jongeren, maar ziet ook een verschuiving in de opvoeding. "Ouders beschouwen hun kinderen steeds meer als gelijken en zijn ze ook zo gaan opvoeden." Dat heeft voordelen - zoals een betere relatie met de ouders - maar de jongeren van nu zijn ook te veeleisend. Het huis moet net zo mooi en af zijn als het ouderlijk nest.

Het mag zeker geen 'klushuis' zijn. Van der Wal: "Je moet wel leren je handen uit de mouwen te steken. Dat je niet gelijk krijgt wat je het liefst zou willen. Dat er een weg is die er naartoe gaat."

Kinderen willen niet beginnen op een kamer van 2 bij 4 meter en dat is niet goed, zegt de pedagoge. Dat tast volgens haar het oplossingsgerichte denken en je relativeringsvermogen aan. "Dit hebben niet alleen de ouders gedaan, maar wij met zijn allen. We zijn een curlingmaatschappij geworden."

Stand.nl: Twintigers moeten meer zekerheid krijgen voor de toekomst

Ster advertentie
Ster advertentie