Binnenland
NOS

Wie zit achter de moord van de 26-jarige rapper Bigidagoe?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zit achter de moord van de 26-jarige rapper Bigidagoe?

Gisteren werd in Amsterdam de 26-jarige rapper Bigidagoe doodgeschoten. Zijn muziekclips maakte hem populair onder jongeren, maar hij werd ook verdacht van criminele activiteiten. Wie zit er achter zijn dood?

Rapper Bigidagoe doodgeschoten: wat zit erachter?

Bigidagoe werd in verschillende nieuwsberichten een drillrapper genoemd, maar dat klopt niet volgens strafrechtadvocaat Vito Shukrula. Hij heeft zelf een aantal drillrappers vertegenwoordigd en kent die wereld goed. "Hij was meer een gangstarapper. Het verschil tussen die rappers is dat drillrappers rondrennen met grote en gevaarlijke kapmessen, gangstarappers doen dat niet," vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Die zijn meer bezig met de typische blingbling-verschijnselen van hiphop. Denk aan dure auto’s, mooie schaarsgeklede vrouwen en dure kettingen."

Zone 6

Bigadagoe was onderdeel van de rapformatie ‘Zone 6’. "Het is een club uit Holendrecht, een wijk in de Bijlmer. Een van de kwetsbaarste wijken in de Bijlmer," zegt Shukrula. "Die wijk is nogal verloederd door de jaren heen." De politie zou het idee hebben dat deze rapformatie de wijk in zijn greep zou hebben. "Waarbij zij ook zeiden: als je in de wijk zit en bij ons wilt horen, moet je je mond houden. De omerta, de zwijgplicht. Je mag dus niet praten met de politie en als jij bij ons komt en je doet wat wij willen, dan krijg je een Rolex of zakgeld als beloning."

De groep was een doorn in het oog van de politie, zegt Shukrula. "Bigidagoe kwam dan in een Lamborghini aanrijden en dan keek een klein jongetje naar de rapper met zijn mond open. Dat was een idool voor hen. Zo van: wil je net zoals mij zijn? Kom dan bij onze groep. De politie ziet ook steeds jongere jongens die worden geworven om in de havens cocaïne uit de containers te halen."

Bekend bij de politie

"Als je dan ook zag dat hij een rechtszaak had waarbij iemand zou zijn ontvoerd en dat was ook weer in het drugscircuit. Dus de rapwereld, waarbij ze rappen over dit soort dingen en de realiteit waarbij ze dus echt bezig waren met drugs en schietpartijen, liep in elkaar over," zegt Shukrula.

Ook liep Bigidagoe, volgens Shukrula, gevaar. "Hij moest om zich heen kijken, er werd op hem geschoten." Ook hield de politie hem in de gaten. "Hij leefde een bewogen kort leven."

Dader

"We mogen wel aannemen dat hij zich wel in het zware criminele milieu bewoog", zegt Shukrula. "Hij was nog in een studio geweest, dat heeft hij op social media gezet. Daarna was hij in een club, in een vip-stuk. Daarna is hij naar buiten gegaan en toen hebben ze hem doodgeschoten." Het zou goed kunnen dat het andere criminelen waren. "Misschien heeft hij ruzie gehad op het feest. Dat zou nog wel worden onderzocht door de politie."

Shukrula denkt dat er uiteindelijk wel een dader wordt opgepakt. "Je komt bijna niet meer weg met moorden, overal zijn camera’s. Mensen praten en het is een bekende jongen in dat circuit, waarschijnlijk zal er wel iemand worden opgepakt."

Conflict

Een aantal jaar geleden had Bigidagoe ook een hoogoplopend conflict met een andere rapper, Chivv. "Ze hadden elkaars ketting afgepakt. In die wereld, als je elkaars ketting afpakt, is het alsof je elkaars eer aantast," zegt Shukrula. "In die wereld wordt het heel serieus genomen, en kan er serieus geweld volgen." De politie heeft een zogenaamd stopgesprek met de twee rappers gevoerd. "Je ziet ook dat andere jongens zich ermee gaan bemoeien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie