Binnenland

Onderzoek naar rol ex-korpschef Bouman in declaratie-affaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar rol ex-korpschef Bouman in declaratie-affaire

[NOS] Het ministerie van Veiligheid en Justitie begint een onafhankelijk onderzoek naar de rol van ex-korpschef Gerard Bouman bij het declaratieschandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Dit bevestigen bronnen na berichtgeving in de NRC.

Aanleiding zijn de exorbitante uitgaven waardoor de COR afgelopen jaar in opspraak raakte. Luxe feesten, cruises en peperdure vergaderlocaties veroorzaakten veel verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij de Nationale Politie zelf, die was verwikkeld in een ingrijpende reorganisatie.

Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of Bouman een oogje toekneep en de COR zijn gang liet gaan, in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.

Onrechtmatig

De uitgaven van de COR zijn na intern politie-onderzoek bestempeld als "onrechtmatig en ondoelmatig". Tegen de ex-voorzitter van de COR, Frank Giltay, is vorige maand aangifte gedaan door de huidige korpschef, Erik Akerboom.

In een reactie zegt de Nederlandse Politiebond "heel blij" te zijn met het onderzoek naar Bouman. "Wij vragen al langer om een onafhankelijk en transparant onderzoek", zei voorzitter Jan Struijs tegen het NOS Radio 1 Journaal.

{quoteaudiofragment audio="248763" author="Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond" caption="'Ik ben blij dat het onderzoek naar Bouman er komt'" }

Volgens hem is er vanuit alle geledingen van de politie gewaarschuwd tegen de negatieve gevolgen van de reorganisatie. "Je vraagt je af waarom het, terwijl er toen zo negatief is geadviseerd, toch is doorgezet." Het declaratiegedrag van de COR noemt hij "buitengewoon en buitensporig".

Bouman, die in februari opstapte als korpschef, is nog steeds als 'adviseur' in dienst bij de politie. Hij kreeg bij zijn afscheid bijna twee jaar de tijd om op zoek te gaan naar nieuw werk, met behoud van een kleine twee ton aan salaris.

Ster advertentie
Ster advertentie