Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: de kosten van de energietransitie

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: de kosten van de energietransitie

Vandaag op het programma: wie betaalt de overgang naar groen? Argos over de strijd tegen hoge kosten medicijnen en eredivisievoetbal in Langs de Lijn. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Wie gaat de energietransitie betalen?

Het gemak waarmee de gaskraan wordt dichtgedraaid verbaast Jort Kelder. "Eigenlijk wel een moedig politiek besluit", zegt Kelder. "Maar vervolgens ging het niet over dat andere pijnlijke feitje: op termijn gaan we 100 miljard derven aan inkomsten." Wie gaat dat betalen? Luister vanaf 13.00 uur Dr Kelder en Co.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorbraak in de strijd tegen hoge kosten medicijnen

De kosten van medicijnen rijzen de pan uit. Vooral voor medicijnen tegen zeldzame ziekten. De farmaceutische industrie ligt steeds meer onder vuur, omdat ze de prijzen voor nieuwe geneesmiddelen kunstmatig op zouden drijven, soms tot absurde hoogten. Deze week maakte het AMC bekend dat het ziekenhuis in samenwerking met stichting Pharmagister er in geslaagd is om zelf het geneesmiddel te maken tegen de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Het middel CDCA, dat door farmafabrikant Leadiant wordt aangeboden, kost 160.000 tot 220.000 euro per patiënt per jaar. Als de apotheek van het AMC het middel maakt kost het ongeveer 25.000 Euro.

Is wat het AMC doet niet in strijd met de regels die gelden voor de toelating van geneesmiddelen? Waarom zijn geneesmiddelen zo duur? Ligt dit uitsluitend aan de winsthonger van de farmaceutische industrie? Kunnen ook andere dure geneesmiddelen worden nagemaakt door ziekenhuizen of apothekers? Wat zijn de drempels? Luister voor antwoord op deze vragen naar Argos, vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

Radar Radio

Het blijft enorm moeilijk voor ZZP'ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Waarom? Ook: Eneco voert een stevige prijsstijging door voor onderhoudscontracten voor cv-ketels en tips voor een frisse adem. Luister vanaf 15.00 uur Radar Radio.

Eredivisie op NPO Radio 1

Uiteraard wordt er vandaag ook weer gevoetbald in de eredivisie. Zal de top 3 na deze speelronde onveranderd blijven? We houden je op NPO Radio 1 op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Dit is het programma:

18.30 uur NAC - Vitesse | Verslag: Richard van der Made
19.45 uur AZ - PSV | Verslag: Arman Avsaroglu
19.45 uur Roda JC - PEC Zwolle | Verslag: Frank Wielaard
20.45 uur Sparta - VVV | Verslag: Philip Kooke

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie