Binnenland
BNNVARA

Overheid faalt in het beschermen van burgers tegen stank

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid faalt in het beschermen van burgers tegen stank

De botsing tussen boeren, burgers en de overheid lijkt weer aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Gisteren was er een uitspraak rondom stankoverlast, waar omwonenden van de intensieve veehouderij al jaren mee kampen, waar naar voren kwam dat de overheid burgers niet genoeg beschermt tegen stankoverlast. Wat deze uitspraak betekent, vertellen onderzoeksjournalist Ton van der Ham van Zembla en Gert van Dooren, die deze overlast zelf ervaart, in De Nieuws BV.

"Dit hele dossier is een grote, kafkaëske mindfuck. Het gaat om honderdduizenden burgers die ernstige stankhinder ervaren en daar last van hebben", zegt Van der Ham. Dat de overheid haar taak hierin niet goed uitvoert, blijkt uit de uitspraak die de rechter gisteren deed. "De rechter heeft zelfs voorzichtig gezegd dat hij vindt dat de Nederlandse praktijken in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de rechten van de mens." Dit is volgens Van der Ham een spannende uitspraak die 'een bommetje' legt onder de wet geurhinder en veehouderij, de wet die hiervoor verantwoordelijk is.

Odour units

In de uitspraak van de rechter werd bekend hoeveel stankoverlast er mag zijn in de buitengebieden. Stank wordt gemeten in odour units, legt Van der Ham uit: "Vanaf 19,4 unit per kubieke meter is er sprake van zeer ernstige stankhinder. Mensen die daar last van hebben moeten beter beschermt worden door de overheid en hebben recht op schadevergoeding."

'Het splijt gemeenschappen'

Omwonende Van Dooren is betrokken bij de zaak en vertelt hoe de stank zijn leven beïnvloedt: "Je gaat je gedrag aanpassen door ramen niet meer open te doen, de was binnen te hangen of toch niet te tuinieren. Het grijpt in op je privéleven, dat is het grote probleem." Van der Ham vult aan: "Mensen worden er gek van en sommigen verhuizen zelfs. Het splijt gemeenschappen. Boeren en burgers staan recht tegenover elkaar." De onderzoeksjournalist vindt dat dit niet aan de boeren ligt, maar aan de overheid die burgers dient te beschermen, maar daarin faalt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wet aanpassen

Of deze uitspraak over stankoverlast net zo groot gaat worden als de stikstofproblematiek, is de vraag. Volgens Van der Ham is de impact behoorlijk groot en zijn juristen al aan het broeden op de uitspraak. "Ook de staatssecretaris heeft laten weten er naar te gaan kijken." Van der Ham vertelt dat in de uitzending van Zembla de staatssecretaris beloofde dat als de wet moet worden aangepast, dat ze dat gaat doen. "Maar voor hetzelfde geld gaat de staat in beroep. Maar al met al is dit wel een bommetje."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie