Binnenland
KRO-NCRV

Van gepensioneerde tot business-analist: wie zijn de vrijwilligers bij de politie?

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Van gepensioneerde tot business-analist: wie zijn de vrijwilligers bij de politie?

Het is feest bij de vrijwillige politie: ze bestaan 75 jaar. Een mooi moment om te kijken naar wat een vrijwilliger doet bij de politie, maar ook om naar de toekomst te kijken. Want de politie staat te springen om meer vrijwillige krachten.

Anton de Bruijn, Willem Hendriks en Anne-Sophie Fritschij over 75 jaar vrijwillige politie

Gepensioneerd, maar toch bij de politie

Willem Hendriks is gepensioneerd belastingdienstmedewerker, maar werkt nog altijd als vrijwilliger bij de politie Oost-Nederland. "Je ziet mensen die een baan, huisje, boompje en beestje hebben, maar op hun 40ste denken: ik zou toch graag bij de politie willen werken. Dat kan gewoon door vrijwilliger te worden", vertelt Hendriks bij Spraakmakers.

Hij is zelf al 39 jaar vrijwilliger en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. "Ik heb niet eens in de gaten dat ik het al zo lang doe. Toen ik de opleiding deed, merkte ik in de loop van de tijd: wat is dit eigenlijk mooi werk."

Van pepperspray tot wapen

Wie denkt dat de vrijwilligers bij de politie alleen maar administratie doen of koffie zetten, heeft het mis. Ze hebben dezelfde bevoegdheden en krijgen dezelfde opleiding als de vaste collega’s. Hendriks heeft bij zijn politie-uniform dan ook de volledige uitrusting zitten. Van pepperspray tot wapen: "Je hoopt dat je het nooit nodig hebt. Maar als het zover komt, mogen ook wij dit gebruiken."

Quote

Er is heel veel kennis en kunde beschikbaar die ons kunnen helpen

Politie-teamleider Anton de Bruijn

Grote uitbreiding van vrijwilligers

Er zijn grote plannen met de vrijwillige politie. Het huidige bestand van 2600 vrijwilligers moet op termijn uitgebreid worden naar 5000. En die kunnen op allerlei terreinen ingezet worden. Bijvoorbeeld Anne-Sophie Frischij, zij werkt in het dagelijks leven als business-analist, maar werkt ook al drie jaar bij het cold-case team van de politie. Ze studeerde strafrecht en deed daarbij onderzoek naar DNA in cold-case zaken. "Vanuit die ervaring kan ik veel bijdragen aan het team", vertelt Frischij.

Alle hulp is welkom

Op deze manier kan de politie veel specialisme in de organisatie krijgen. "Er is heel veel kennis en kunde beschikbaar wat ons kan helpen", vertelt teamleider van de vrijwillige politie in Oost-Nederland, Anton de Bruijn. "Een groot deel van de criminaliteit is verplaatst naar online. Om dat tegen te gaan, kunnen we alle hulp gebruiken."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie