Binnenland
MAX

Zij-instromers vullen het personeelstekort aan in tbs-klinieken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zij-instromers vullen het personeelstekort aan in tbs-klinieken

Ook tbs-klinieken kampen met personeelstekorten. De Rooyse Wissel in Limburg heeft er iets op bedacht: ze werken met zij-instromers die daar een opleidingstraject volgen.

Politieagenten tot vloerenleggers

"Het is heel moeilijk om onze formatie op orde te krijgen en goed opgeleide sociotherapeuten te vinden", vertelt directeur Hyacinthe van Bussel. "Met dit zij-instroomproject boren we een nieuwe groep aan. Het gaat ook om mensen die al jaren overwegen iets anders te gaan doen en nu de kans krijgen volledig betaald een andere hbo-opleiding te gaan volgen."

De zij-instromers komen uit alle hoeken van de arbeidsmarkt: "We hebben bijvoorbeeld politieagenten, apothekersassistenten, een automonteur, en ook een vloerenlegger."

Jacky van Maassen is zo’n zij-instromer. "Ik importeerde oldtimers vanuit Amerika maar ik wilde altijd al iets voor andere mensen doen. Zelf ken ik ook wat mensen die tbs opgelegd hebben gekregen, dus ik had er al wat ervaring mee. De rechter veroordeelt deze mensen, maar wij niet. Wij werken met ze om er het beste uit te halen."

Niet iedereen geschikt

Niet iedereen is geschikt om zij-instromer in een tbs-kliniek te worden, denkt directeur Van Bussel. "Wij zetten deze groep carrièreswitchers boven de sterkte in. Die gaan vier jaar een hbo-traject in.

"Tot nu toe hebben we van twee mensen afscheid genomen omdat toch bleek dat het voor hen niet de juiste plek was. Voor dit werk moet je stevig in je schoenen staan en je moet bereid zijn naar jezelf te kijken en te snappen wat je oproept bij de ander."

Toch denkt Van Bussel dat meer tbs-klinieken zullen gaan werken met dit soort zij-instromers omdat de personeelsproblemen in de zorg alleen maar groter zullen worden.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie