Binnenland
NOS

Waarom stijgt het politiegeweld het vierde jaar op rij?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom stijgt het politiegeweld het vierde jaar op rij?

Agenten hebben vorig jaar meer geweld gebruikt dan het jaar daarvoor. Ruim 33 duizend keer voelde de politie de noodzaak om geweld toe te passen. Het is het vierde jaar op rij dat geweld dóór politie is toegenomen. Blijkt uit een nieuw rapport. Politiechef van Amsterdam Frank Paauw vertelde erover in NOS Radio 1 Journaal.

"Er worden cijfers verzameld over het inzetten van geweld door politie. Sinds de afgelopen vier jaar zijn deze cijfers landelijk en eenduidiger", vertelt Paauw. "Elk jaar worden de aantallen van het geweld beter geregistreerd, maar er is ook sprake van een verschuiving in de samenleving." Het is volgens Paauw lastig te zeggen of het toegenomen geweld verband houdt met de coronaperiode. Tijdens de coronatijd waren er meer demonstraties en viel het uitgaansleven weg. Echter, is er meer nodig om de stijging te verklaren.

Rubberen kogels

Paauw vindt het belangrijk dat de digitale informatiepositie van de politie verbeterd wordt. Er zou een nieuw profiel van demonstranten ontstaan zijn. "Voorheen was het duidelijk hoe de groepen waren samengesteld, tegenwoordig bestaan de demonstranten uit een groep met verschillende belangen en achtergronden", zegt chef Paauw. Naar aanleiding van de rellen in 2020 is er onderzoek gedaan naar het inzetten van 'less than lethal wapens'. "Een voorbeeld hiervan is een wapen dat rubberen kogels afvuurt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de politie dit geen passend alternatief vindt", aldus Paauw.

Sinds vorig jaar kunnen agenten het stroomstootwapen gebruiken. Paauw zegt dat dit wapen positief is bevallen. "Het dreigen door te knipperen met de taser zorgde al vaak voor een voldoende afschrikkend effect waardoor de dreiging van het gevaar afnam. Bovendien voelen agenten die een stroomstootwapen dragen zich veiliger. Het is dus een aanvulling op bestaande geweldsmiddelen zodat we ons geweld beter kunnen doseren en verfijnen", legt de chef uit.

politiegeweld stijgt de afgelopen vier jaar

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie