Binnenland
NOS

Koningin Máxima viert vijftigste verjaardag

foto: RVD/ Koning Willem-Alexanderfoto: RVD/ Koning Willem-Alexander
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningin Máxima viert vijftigste verjaardag

Koningin Máxima vindt dat ze voor de coronacrisis "een beetje te veel" op reis was voor haar werk en is "dankbaar" voor de tijd die ze nu mede door de pandemie met haar gezin heeft doorgebracht. Dat zegt ze in een interview dat ze gaf aan Matthijs van Nieuwkerk in het kader van haar vijftigste verjaardag. Die verjaardag is vandaag.

"Ik ben benieuwd hoe persoonlijk ze gaat worden", zegt presentator Marcia Luyten in het NOS Radio 1 Journaal. Ze schreef een biografie, waarvan vorige maand het eerste deel uit kwam en verwacht dat Van Nieuwkerk ook vragen gaat stellen die het publiek interessant vindt: "Mensen zijn toch benieuwd naar de vakantie in Griekenland en de kwesties die afgelopen jaar hebben gespeeld."

Blij dat ze minder moet reizen

"Ik moet zeggen: ik reisde een beetje te veel voor corona. Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen", aldus Máxima. "Zeker nu er ook twee kinderen uit huis gaan. Dat ik die tijd heb gehad met ze, daarvoor ben ik echt zo dankbaar." Prinses Amalia neemt na haar eindexamen een tussenjaar en Alexia gaat na de zomer een opleiding doen in Wales.

Van Nieuwkerk interviewde Máxima onlangs in Paleis Huis ten Bosch. De makers lieten vooraf weten dat het een "openhartig gesprek" was over het leven, de liefde en het werk. Het volledige interview is vanavond te zien bij de NOS.

Uitzonderlijk interview

Het is uitzonderlijk dat Máxima een uitgebreid tv-interview geeft. De laatste keer dat ze dat alleen deed, was in 2011 in de NOS-documentaire Portret van een Prinses, die werd gemaakt in de aanloop naar haar 40ste verjaardag. Twee jaar later werd ze kort voor de inhuldiging samen met aanstaand koning Willem-Alexander geïnterviewd.

In de aanloop naar de verjaardag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren foto's openbaar die koning Willem-Alexander van zijn vrouw in de tuin van Paleis Huis ten Bosch heeft gemaakt. De koning maakte de foto's begin deze maand.

Maxima

Interview

Het interview NOS: Máxima 50 is vanavond van 20.33 uur tot 21.45 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS app (en vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd via BVN).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie