Cultuur & Media
EONOS

Actrice Máxima had maanden nodig voor beroemde 'een beetje dom'-scène

foto: Martijn van Gelder
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Máxima had maanden nodig voor beroemde 'een beetje dom'-scène

Delfina Chaves, de Argentijnse actrice die de hoofdrol speelt in de nieuwe serie Máxima, had een flinke klus aan het vervullen van haar rol. Zo heeft ze de scène met de beroemde persconferentie maandenlang voorbereid om de tekst goed te kunnen uitspreken, vertelt regisseur Saskia Diesing in Langs de Lijn en Omstreken. "Ze deed het gewoon foutloos, iedereen had tranen in de ogen."

Serie 'Máxima' brengt het verleden van onze koningin in beeld

Zaterdag verschijnt de zesdelige serie Máxima op Videoland, waarin het persoonlijke leven van koningin Máxima centraal staat. Zo zien we hoe ze Willem-Alexander ontmoet en hoe alles op scherp komt te staan door haar vader Jorge Zorreguita.

Snel duidelijk

Tijdens de totstandkoming van de serie was al snel duidelijk dat Delfina Chaves het zou worden, zegt Saskia Diesing, één van de drie regisseurs. Ze vertelt hoe ze een hele hoop tapes door moest na de eerste castingronde in Argentinië. "Vrij in het begin daarvan kwam ik Delfina tegen. Ik zei tegen mijn man: volgens mij hebben we haar al.”

Daarin was ze niet alleen: ook mede-regisseur Joosje Duk vond haar geweldig, zegt Diesing. "We besloten om niks tegen Martijn te zeggen. Vlak voordat hij naar Buenos Aires ging had ik hem nog aan de telefoon. Ik zei: je weet binnen een minuut wie dit met jou gaat spelen. Gelukkig koos hij ook meteen voor haar."

Beroemde persconferentie

Een spannende scéne was de persconferentie, waarin Máxima en Willem-Alexander aankondigden dat ze gaan trouwen. "Delfina moest de monoloog in het Nederlands uit haar hoofd leren", zegt Diesing. "Dat was wel een ding en heeft een paar weken geduurd, maanden denk ik wel."

Chaves kreeg hier hulp voor van een taalcoach. "Ze was echt heel erg gefixeerd bijna", vertelt Diesing. "Ik heb de toespraak denk ik wel 50 of 60 keer gekeken, ik denk zij nog veel vaker. Het wordt een scène waarin mensen de verschillen kunnen zoeken. Ik denk dat ze echt iedereen wegblaast."

Ze herinnert zich nog goed de eerste keer dat de Argentijnse actrice de monoloog uitvoerde. "Het was erg spannend voor haar. Ik weet nog dat de cameraman mij de avond van tevoren belde en zei: het is zo’n lang stuk, we hebben veel te weinig tijd hiervoor ingeraamd. Ik zei: je zal versteld staan. Bij de eerste take deed ze in één keer de hele monoloog en ze deed het gewoon foutloos. Iedereen had tranen in de ogen. Het was echt heel erg indrukwekkend."

'Zelfde energie'

Lijkt de Argentijnse actrice ook een beetje op koningin Máxima? Ze heeft net zo'n energie, vindt Marcia Luyten, auteur van het boek 'Moederland', waarop de serie is gebaseerd. "Ze heeft ook die gekkigheid. En ze heeft dezelfde stem: een beetje hees met zo’n randje eraan. Dat kun je verder niet spelen als je dat niet hebt. Het is zo typerend voor Máxima. Die energie, die vrolijkheid, de slimheid. Delfina is ook gewoon een slimme jonge vrouw en deelt de gretigheid om er iets van te maken."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie