Binnenland
NOS

Arbeidsinspectie kreeg toch signalen over zwaar sjouwwerk Schiphol

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsinspectie kreeg toch signalen over zwaar sjouwwerk Schiphol

De arbeidsinspectie had veel eerder kunnen ingrijpen bij de misstanden op Schiphol bij bagage- en cargosjouwers. De inspectie deed jarenlang niets, terwijl ze van Schiphol-medewerkers wél meldingen kregen over te zwaar werk. Dat blijkt uit interne stukken die in handen zijn van de NOS en Nieuwsuur.

Arbeidsinspectie kreeg wel signalen over zwaar werk op Schiphol

"Er zijn zeker 6 medewerkers geweest, werknemers van Schipholbedrijven, die in de afgelopen jaren wel degelijk melding hebben gemaakt van het feit dat het werk daar fysiek veel te zwaar is", vertelt NOS-onderzoeksjournalist Ben Meindertsma in het NOS Radio 1 Journaal. "Sommige zeiden: mijn collega’s hebben rugklachten, andere zeiden: er worden hier helemaal geen tilhulpmiddelen gebruikt en iemand zei: als ik klaag over fysieke belasting wordt er bedreigd met ontslag."

Onderzoek

"Mijn collega, Milena Holdert, en ik spraken tientallen medewerkers, enkele bedrijfsartsen en we hadden interne documenten waaruit bleek dat werk op Schiphol eigenlijk zwaarder is dan is toegestaan", zegt Meindertsma. "De mensen op de vrachtafdeling moeten zware koffers tillen, tegen zware platen met vracht aanduwen en de Arbonormen worden daar overschreven." Een deel van de medewerkers wordt daar ook op de lange termijn ziek van, meldt hij.

Voordat de vondsten van Meindertsma en zijn collega werden gedeeld, ging de arbeidsinspectie langs. "Ze hebben toen ook vastgesteld dat het werken daar veel te zwaar is, maar wij vroegen ons af: waarom nu pas?" De arbeidsinspectie bleek hier al 12 jaar lang niet op te hebben gecontroleerd. De inspectie verdedigde dit met het argument dat er al die jaren geen enkele melding over het fysiek zware werk op de luchthaven was binnengekomen. Maar nu blijkt dus dat ze dat wel wisten.

Meldingen

Met de meldingen van de medewerkers is niks gedaan. "Onder meer, zegt de inspectie, omdat ze die meldingen niet ernstig genoeg vonden. Dat is opmerkelijk", zegt Meindertsma. "Want meldingen over fysieke belasting vallen juridisch gezien nooit in de categorie 'heel ernstig'. Het is nooit acuut en dat roept de vraag op of de inspectie ooit wel ingrijpt bij meldingen van mensen over zwaar werk. Het roept de vraag op of het systeem wel deugt."

Reactie

De arbeidsinspectie erkent nu het op Schiphol anders had gemoeten. "We hebben alle procedures juist gevolgd, maar op die procedures is nog wel wat af te dingen, zeggen ze, en dus gaan ze hun werkwijze aanpassen." Het meldsysteem wordt aangepast. Een melding van medewerkers over fysiek zwaar werk zal in de toekomst zwaarder worden gewogen.

Ministerie van Sociale Zaken

De arbeidsinspectie valt onder het ministerie van Sociale Zaken. Hoe kijkt dat ministerie aan tegen de rol van de inspectie? Volgens Meindertsma blijkt uit interne stukken dat het ministerie erg kritisch is op de arbeidsinspectie. "De ambtenaren vragen zich af hoe het kan dat de inspectie nooit heeft ingegrepen. Minister Van Gennip mailt in september zelf met de baas van de inspectie dat ze zich niet kan voorstellen dat er nooit signalen zijn geweest." Het ministerie zelf zegt geen kennis te hebben van de bestaande meldingen. "ze zeiden: dat moeten we deze week van jullie horen. Dat is wel saillant, omdat de arbeidsinspectie dat al maanden weet."

Minister Van Gennip heeft eerder tegen de Tweede Kamer verteld dat er geen meldingen waren geweest. "Dat klopte dus niet helemaal, daarvoor heeft ze gisteravond al de Kamer laten weten dat ze dat heel erg vervelend vindt en daarin de Kamer niet goed heeft geïnformeerd. Wellicht krijgt dit nog een politie staartje."

RJN Schiphol

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie