Binnenland

Flevoland wilde uitkoop boeren afstemmen met Schiphol

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flevoland wilde uitkoop boeren afstemmen met Schiphol

De provincie Flevoland heeft geprobeerd om met Schiphol afspraken te maken met welke boeren zou worden onderhandeld over het uitkopen van boerderijen. Dat blijkt uit stukken die de provincie zelf online zette in het kader van de Wet open overheid (WOO) en uit gesprekken die de NOS daarover had met juristen.

Beide partijen willen boeren opkopen om stikstofruimte te creëren. Schiphol heeft de stikstofruimte nodig om Lelystad Airport te kunnen openen. De provincie wil infrastructurele projecten aanleggen of bijvoorbeeld stikstofruimte kopen om boeren zonder vergunning te kunnen legaliseren.

"De provincie dacht hierbij: als we nu even een mail sturen naar de Schiphol Group, weten we in ieder geval dat we niet op dezelfde boerderijen aan het bieden zijn en dat de prijs verder opdrijft", zegt verslaggever Thomas Spekschoor.

Dat lijkt misschien slim, omdat bijvoorbeeld de provincie dan als overheid minder belastinggeld hoeft te besteden. Maar het mag niet, zegt hij. "Zulke afspraken komen dan misschien ten goede van de belastingbetaler, maar het komt niet ten goede aan de boer, want die krijgt dan een lagere prijs voor zijn boerderij. Die wordt dus in dit geval door Europese wetgeving beschermd."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie