Binnenland
BNNVARA

'Maai elke maand een beetje', is de boodschap van de beste bermbeheerder 2022

foto: Merlijn Schneiders - Vroege Vogelsfoto: Merlijn Schneiders - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maai elke maand een beetje', is de boodschap van de beste bermbeheerder 2022

Jaap Mekel mag zich de BovensteBeste BermBeheerder van 2022 noemen. Een titel die hij pakte met een meerderheid van de stemmen. De Ecologisch hovenier is enorm trots op de titel en hoopt met zijn boodschap 'maai elke maand een beetje' het goede voorbeeld te geven aan mede-maaiers in het land, vertelt hij aan Vroege Vogels.

Mekelogisch maaien

Jaap Mekel ontwikkelde het zogenaamde 'Mekelogische' groenbeheer. Met zijn ruim 30 jaar ervaring ontwikkelde hij een maaibeheer dat gebaseerd is op het nabootsen van natuurlijk beheer. Hij weet precies hoe je biodiversiteit kunt vergroten door middel van het juiste maaibeleid. Zo maait hij gefaseerd en kleinschalig, maait hij alle soorten vegetatie, dus ook dat aan de slootrand, maait hij met de gradiënt mee en voert hij de gewassen snel af.

Maai mei niet

Dat er stemmen opgingen om in mei niet te maaien, is niet iets waar Jaap Mekel achter staat. "Als je in mei niet maait en je gaat meteen in juni maaien dan help je de biodiversiteit niet. Je kunt beter elke maand een beetje maaien, dus ook in mei een beetje. Het doel is voor mij dat je in september nog bloemen hebt staan voor bijvoorbeeld de hommels. Anders hebben die niks te eten. Dus het mag er dan wel eens naar uitzien dat ik prachtige bloeiende bloemen wegmaai. Het is om er voor te zorgen dat in september er alles weer bij staat zoals in mei", aldus de BovensteBeste BermBeheerder van 2022.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie