Binnenland

'Onhoudbare situatie' in de zorg voor meervoudig ernstig gehandicapten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onhoudbare situatie' in de zorg voor meervoudig ernstig gehandicapten

[NOS] De Vereniging voor Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) luidt de noodklok over de zorg van meervoudig ernstig gehandicapten. In een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn vraagt de vereniging om meer middelen om de specialistische zorg voor "deze stille, onzichtbare groep" te behouden én te verbeteren.

In Nederland zijn tussen de 7000 en 8000 mensen meervoudig ernstig gehandicapt. Deze groep, in leeftijd tussen de 2 en 55 jaar, kampt met zowel zware verstandelijke als fysieke beperkingen. De ontwikkeling van deze gehandicapten blijft vaak steken rond een leeftijd van 0 tot 24 maanden.

Voor dagelijkse handelingen als aankleden, wassen en eten zijn deze mensen volledig afhankelijk van zorg van anderen. Zorg die vaak voor de rekening komt van het gezin, maar gezien de complexiteit van de beperkingen ook door gehandicaptenorganisaties en specialistische zorgverleners wordt verleend.

"Organisaties, zorgverleners en ouders uit het hele land trekken bij ons aan de bel", zei Frank Bluiminck, directeur van VGN. "De basale zorg voor deze groep lukt al nauwelijks, maar extra zorg die de kwaliteit van leven van deze mensen enigszins verbetert, dat staat echt in de verdrukking." Bluiminck doelt hierbij op extra handelingen bij patiënten als wandelen, in bad gaan en het leren gebruiken van de stem. "Juist deze zaken kunnen het toch al zware leven van de patiënt net iets draaglijker maken."

Het NOS Radio 1 Journaal spreekt Angela van Woezik. Zij is moeder van een meervoudig ernstig gehandicapte dochter. Zij herkent zich in de behoefte. "De zorg staat absoluut onder druk. Het Persoons Gebonden Budget (PGB) wat je krijgt, voldoet niet bij deze groep. Er is continu een op een zorg nodig. Met de doorsnee zorg kom je eigenlijk alleen maar aan de basisverzorging toe."

Ster advertentie
Ster advertentie