Binnenland
BNNVARA

Oversterfte in Nederland een raadsel: RIVM en GGD geven data niet vrij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oversterfte in Nederland een raadsel: RIVM en GGD geven data niet vrij

In Nederland overlijden per week meer mensen dan gebruikelijk is. Waardoor dit komt? Dat blijft gissen. Want het RIVM en de GGD willen de benodigde cijfers niet vrijgeven. "Waarschijnlijk ligt het verhaal van de oversterfte complex", vertelt wetenschapsjournalist van De Volkskrant Maarten Keulemans in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Uitvaartverzorgers hebben het het afgelopen half jaar veel drukker dan normaal. Sinds afgelopen maart zitten we continu op oversterfte, legt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans uit: "In juli waren het er 340. Het zijn wel flinke aantallen."

Gegevens niet vrijgegeven door RIVM en GGD

Waarom die oversterfte zo hoog is, weten we niet. Dat komt omdat het RIVM en de GGD de gegevens daarover niet vrijgeven. Zelf zeggen zij dat dat zo is vanwege de AVG.

Keulemans: "Mensen die zich hebben laten vaccineren hebben geen toestemming gegeven om hun gegevens te delen. Maar gezondheidsonderzoekers zeggen, we moeten toch wel in staat zijn om te onderzoeken en de eindjes aan elkaar te kunnen knopen." De gegevens zijn namelijk nodig om een beeld te vormen van wat de oorzaak van de oversterfte kan zijn.

Corona

"Waarschijnlijk ligt het verhaal van de oversterfte complex", zegt Keulemans. "We hebben corona erbij en daardoor is het hele patroon van sterfte en onder- en oversterfte veranderd. Er is een nieuwe ziekte waaraan mensen doodgaan, griep heeft minder toegeslagen, we hebben een zachte winter gehad, al dat soort dingen spelen mee."

Verklaring nummer één waar iedereen naar grijpt is: het zouden toch mensen zijn die zijn overleden aan corona. Keulemans: "De oversterfte gaat vaak samen met pieken in coronabesmettingen." In andere landen is daar echter niet sprake van. In Frankrijk en België is er bijvoorbeeld weinig oversterfte. Dat vlakt wel het idee uit dat het om vaccinatiedoden gaat, zegt Keulemans: "Dan zou je in dit in alle landen moeten zien waar is ingeënt, en dat zie je niet.

Uitgestelde zorg

Een andere verklaring voor de oversterfte is dat het te maken heeft met uitgestelde zorg. "Dat zou ertoe hebben kunnen leiden dat er een reservoir is ontstaan van mensen die ziek zijn en dat niet hebben ontdekt en nu alsnog overlijden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie