Binnenland
NOSNTR

Kabinet wil 'onzin' zorg uit basispakket schrappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil 'onzin' zorg uit basispakket schrappen

De zorg in Nederland wordt langzaam maar zeker onbetaalbaar, en daarom moeten er keuzes worden gemaakt. Het kabinet wil daarom bepaalde zorg uit het basispakket schrappen. Dat blijkt uit het Integraal Zorgakkoord.

Kabinet wil ‘onzin’ zorg uit basispakket schrappen

“Het doel is voornamelijk voorkomen dat noodzakelijke zorg, zorg die ons daadwerkelijke beter en gezonder maakt, niet meer beschikbaar is, omdat het te duur wordt of om we te weinig mensen hebben”, zegt zorgredacteur Sander Zurhake in Nieuws en Co.

Zorg

“We hebben vooral het personeel niet meer. Aan die kant kunnen ze het ook niet meer oplossen, omdat het te duur wordt. Daarom willen ze het oplossen aan de zorgvraag kant. De zorgvraag willen ze gaan dempen.”

“Dat willen ze doen door bijvoorbeeld in het basispakket keuzes te maken over welke zorg eruit kan. Om het even kort door de bocht te zeggen: onzin zorg die jou niet beter maakt, dat willen ze selecteren en eruit halen. Op die manier hopen ze dat er geld en mankracht vrij komt, zodat je nog steeds zorg aan kan bieden die er wel toedoet. Ze willen ook preventieprogramma’s opzetten. Bijvoorbeeld voorkomen dat ouderen vallen. Dat is nummer één oorzaak voor die mensen dat ze op de SEH belanden. Als je daar al een klap kan maken, zou dat schelen. Op die manier willen ze nog de zorg beschikbaar halen.”

Onzin zorg

Wat is dan onzin zorg? “Het staat niet in het Integrale Zorgakkoord. Dat moet dus nog duidelijk worden. Dat is een opdracht dat wordt gegeven aan het Zorginstituut. Dat is een onafhankelijk adviesclub voor het kabinet over welke zorg in het pakket moet en welke niet. Die moeten dus nu aan de slag en kijken welke zorg niet zinnig is en welke wel.”

“Als ze dat hebben gedaan, zullen ze daarmee naar de Kamer moeten en dan zal het een politieke discussie worden over welke zorg in het pakket blijf en welke niet.”

Te duur

Als er niets gebeurt, zal volgens Zurhake de zorg te duur worden. “Dan hebben we ook niet meer genoeg personeel om die zorg te verzorgen. Dat wordt ook wel aangegeven in dat akkoord: dan moeten wij gaan snijden in zorg die we belangrijk vinden en operaties die mensen daadwerkelijk beter maken. Die zijn misschien dan wel niet betaalbaar of beschikbaar. Dan moet je nog scherpere keuzes maken: wat kunnen we nog wel en wat kunnen we echt niet meer doen. Dan gaan we het voelen. Een operatie waarvan wij dachten: dat is normaal dat je het krijgt, dat het op een gegeven moment niet meer kan.”

NC zorg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie