Binnenland

Fransen geshockeerd om homograp in tv-programma

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fransen geshockeerd om homograp in tv-programma

[KRO-NCRV] De razend populaire Franse TV-ster Cyril Hanouna heeft de woede van veel Fransen op de hals gehaald. Voor zijn tv-programma maakte hij een nep-contactadvertentie voor homo’s. Grote adverteerders liepen daarop weg en ruim 32.000 Fransen dienden een klacht in.

De homo's die reageerden om de advertentie kwamen live in de uitzending terecht. “Hanouna is ontzettend populair, naar zijn programma kijken dagelijks meer dan een miljoen mensen”, vertelt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Het ‘enfin terrible’ van Frankrijk. Die populariteit van deze tv-ster komt ook omdat hij bekend staat als provocateur. Van de zendermanager krijgt hij een carte blanche wegens zijn succes.” Uiteindelijk heeft Hanouna zijn excuses aangeboden. “Dat heeft wel lang geduurd. Het programma heeft het wel twee dagen zonder reclames moeten doen, omdat alle adverteerders afhaakten.”

Functioneel

“Dat adverteerders zich terugtrekken om invloed uit te oefenen op inhoud vind ik heel verkeerd”, reageert forumlid en hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes. “Eigenlijk vind ik het wel goed dat zo iemand op de rand van het toelaatbare opereert om te laten zien waar onze grenzen liggen. Met zijn allen bepalen we wat wel en wat vooral niet kan, toch.” Huisjes legt de link met Rutger Castricum op het Binnenhof. “Dat was ook heel functioneel en daardoor ontstond discussie.” Huisjes hoopt dat Hanouna wel doorgaat met het opzoeken van de grenzen. “Ik hoop dat hij niet bang wordt en allemaal slechte grappen gaat maken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Ster advertentie
Ster advertentie