Naar homepage
Binnenland

Aanslag Utrecht: terrorisme of niet, wat maakt het uit?
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslag Utrecht: terrorisme of niet, wat maakt het uit?

Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen na de schietpartij in Utrecht maandag. Waarom deed de dader dit? Wat was zijn motief? En waarom is het exacte motief zo belangrijk? Daarover praten radicaliseringsexpert en directeur van RADAR advies, Omar Ramadan en AD journalist Yelle Tieleman in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Het motief van hoofdverdachte Gökmen T. is nog altijd onbekend. Ramadan: "De motieven van de dader maken voor de slachtoffers en nabestaanden niet uit. Eerwraak, afrekening in het criminele circuit of in ieder geval een moordaanslag gemunt op een specifiek persoon en omstanders, dat is verschrikkelijk maar kwalificeert niet als terreur." Als de dader niet een specifiek iemand op het oog had kan volgens Ramadan eerwraak uitgesloten worden.

Quote

Terrorisme is een poging om de samenleving te ontwrichten

Omar Ramadan

'Er moet wel enig politiek motief zijn'

Ramadan: "Terrorisme is een poging om de samenleving te ontwrichten, om de politiek op andere ideeën te brengen. Daar kies je dan niet het democratische pad voor maar je laat je verleiden tot geweld. Of het gaat om rechts-extremistisch geweld of salafistisch geweld of terreur, in feite gebruik je de onschuldige slachtoffers om de overheid en de samenleving te raken. Wie dan de slachtoffers zijn doet er niet toe voor de dader."

Een verklaring van de dader of de groep waarbij die hoort, is dan nodig om te begrijpen wat zo iemand wenst. Ramadan: "Er moet wel enig politiek motief zijn. Het moet wel gericht zijn tegen onze samenleving, groeperingen binnen een samenleving of overheidsbeleid. Als dat allemaal ontbreekt zou ik het niet kwalificeren als terrorisme."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie