Binnenland
KRO-NCRV

Marc van Ranst: 'Niet-vaccineren is een vrije keuze, maar mag wel gevolgen hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst: 'Niet-vaccineren is een vrije keuze, maar mag wel gevolgen hebben'

De Belgische viroloog Marc van Ranst denkt dat het onverstandig is om vaccinatie verplicht te stellen, maar er mogen volgens hem wel consequenties aan verbonden zijn. "Niet-vaccineren is een vrije keuze, maar dat wil niet zeggen dat deze vrije keuze geen gevolgen kan hebben." Dat zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Inmiddels heeft zo'n 90 procent van de mensen van 18 jaar en ouder een eerste prik gehad. Er lijkt een tweedeling te gaan ontstaan tussen mensen die wel en mensen die niet zijn gevaccineerd.

Vaccinatieprogramma in gevaar

Volgens Van Ranst kunnen er gevolgen zijn voor mensen die besluiten zich niet te laten vaccineren met het coronavaccin. "In Frankrijk kun je bijvoorbeeld geen kop koffie buiten de deur drinken als je niet gevaccineerd bent. Dat is ongeveer het spectrum waarbinnen wij ons kunnen bewegen."

Volgens hem zou een vaccinatieplicht ook onverstandig zijn, omdat dit koren op de molen is van de anti-vaxbeweging. "Wanneer we veel moeite doen om vaccinatie te verplichten, dan is dit een groot cadeau voor de anti-vaccin-lobby. Dit kan negatief afstralen op andere vaccinaties, zoals de kinder- en zuigelingenvaccinatie. Dat wil je niet."

Eén van de vragen die het nu in ons land oproept, is met welke beperkingen mensen te maken krijgen die niet zijn gevaccineerd? Nu al moeten zij zich laten testen bij terugkomst uit het buitenland, maar hoe zit dat straks op scholen en op de kinderopvang?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Absoluut recht

De rector-magnificus van de Universiteit van Utrecht, Wim Kummeling, sluit niet uit dat er straks – bij een zoveelste uitbraak - een situatie ontstaat waarbij een kleine groep ongevaccineerden het onderwijs voor een grote groep studenten die wél gevaccineerd zijn, onmogelijk maakt.

Kummeling, die ook hoogleraar staatsrecht is, zegt dat vrijheden niet absoluut zijn, maar worden afgewogen tegen andere vrijheden en rechten. "Je kunt geen absolute claim leggen en je niet laten vaccineren, maar wél zeggen dat je recht hebt op onderwijs en overal toegelaten moet worden."

Hij maakt een vergelijking ter verduidelijking: "De overheid kan je niet verplichten om een rijbewijs te halen. Maar als je dit niet doet, dan heb je niet het recht om in een auto deel te nemen aan het verkeer. Je vormt dan een risico voor anderen en dan word je van de weg gehaald."

Consequenties

Kummeling vindt het merkwaardig dat mensen claimen dat ze het recht hebben om zich niet te laten vaccineren. "Ze zeggen dat de overheid hen hier niet toe kan verplichten, maar anderzijds willen ze alle vrijheden als anderen hebben." Ook hij denkt dat er consequenties mogen zijn voor deze keuze. "Als je zo staat op je vrijheid, dan moet je ook de bereidheid hebben om daar de consequenties van te dragen. Dat is ook onderdeel van het recht."

Stand.nl: We moeten voorkomen dat er een tweedeling ontstaat tussen gevaccineerden en ongevaccineerden

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie