Binnenland

Honden en katten in huis: hoe hou je ze in toom?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Honden en katten in huis: hoe hou je ze in toom?

[AVROTROS] Wat is de beste manier om te voorkomen dat je hond of kat je bank open krabt, je post verscheurt of zijn of haar nagels in je vloerbedekking zet? Samen met dierendeskundige Martin Gaus zet Radar tips op een rijtje hoe je je hond of kat in toom houdt.

Honden en katten in huis: hoe hou je ze in toom?

Honden en katten zijn hele fijne gezelschapsdieren, maar kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten aan je interieur. Martin Gaus is bekend van zijn televisieprogramma's Dierenmanieren en Natte Neuzen van vroeger, de bladen Hondenmanieren en Kattenmanieren en tegenwoordig zijn Martin Gaus Academie. Volgens Gaus is training heel belangrijk. "Vroeger was de opvatting dat de hond bang moest zijn voor het baasje. Dat was gebaseerd op oud onderzoek onder wolvenroedels." Gaus zegt dat er tegenwoordig nieuwer en beter onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat honden en baasje vriendelijker en gelijkwaardiger met elkaar omgaan.

Tips

Samen met Martin Gaus en de Radar community, die reageerde via WhatsApp, zetten we een aantal tips op een rijtje.

  • Bevestig goed gedrag en negeer verkeerd gedrag. Als honden bij binnenkomst tegen het baasje opspringen, dan moet je dat negeren in plaats van belonen. Zet de hond met vier poten op de grond en beloon hem dan pas. Dan leert de hond na een aantal keer dat dat normaal gedrag is.

  • Schreeuw en scheld niet tegen een hond. De hond raakt daarvan in de stress en daar leert hij ook niks van. Dat geldt ook voor een kat. Die leidt z'n eigen leven en moet gewoon eigen dingen kunnen doen, zoals sluipen, jagen, naar buiten en geur afgeven.

  • Kijk naar het soort dier wat je in huis hebt en wat daarvan de behoeften zijn. Een jachthond wil apporteren, een schoothond wil weer andere dingen. Daaraan moet je als baasje voldoen.

  • Als je zowel een hond en een kat hebt, zorg dan dat de dieren rustig aan elkaar kunnen wennen. "Ook aan elkaars geuren. De kat moet wel een veilige plek hebben om zich terug te trekken."

  • Gebruik geen plantenspuit als de kat iets doet dat jij niet wil. Het was één van de vele reacties via de Radar WhatsApp. Gaus is er geen voorstander van. "De kat wordt dan alleen maar bang en gaat dan juist lastig gedrag vertonen."

  • Voorkom dat je een kat ruw vastpakt. De kat vindt dat niet prettig.

  • Heb je een puppy? Doe daarmee kleine oefeningen, zoals meelopen aan de riem.

  • Overweeg een cursus. Speciaal voor puppy's zijn er cursussen waarbij je de puppy zelfbeheersing leert, maar ook dat hij of zij niet in kleding of handen bijt.

  • Gebruik een clicker. Dat is een apparaatje dat een klikkend geluid maakt. Je kan de hond leren dat er na de klik iets aangenaams volgt, bijvoorbeeld een speeltje of iets lekker.

  • Zet een krabpaal in je huis. Katten zijn sneller geneigd om te gaan krabben aan een speciale paal als die er is, in plaats van je vloerbedekking of met leer beklede stoelen.

  • Jong katje in huis? Leer die het gebruik van de kattenbak.

  • Bedenk goed wat voor soort kat je wil. Niet elk kattenras past zich evengoed aan als hij bijvoorbeeld veel alleen is.

  • Wil je je dier trainen? Zorg er dan voor dat de trainingen niet al te lang duren in het begin. Met name jonge katten en honden worden snel moe.

  • Heb je een jachthond? Dan is het niet verstandig om ook een kat in huis te hebben. Het jachtgedrag van de jachthond is aangeboren. De kans is namelijk aanwezig dat de hond de kat grijpt.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie