Binnenland
KRO-NCRV

Einde aan verkoop doorgefokte dieren? 'Jaarlijks komen er 50.000 in kratten uit Hongarije'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde aan verkoop doorgefokte dieren? 'Jaarlijks komen er 50.000 in kratten uit Hongarije'

Als je niet alleen het doorfokken van huisdieren verbiedt, maar ook verkoop, dan wordt het veel makkelijker om op te treden tegen malafide handelaren. Dat zegt Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren bij Spraakmakers.

"Elk jaar komen er ongeveer 50.000 doorgefokte dieren alleen al uit Hongarije", schetst Wassenberg. "Zij worden aangevoerd in geblindeerde busjes en zitten in kratten. Dat kan dus allemaal, kun je op dit moment nog niet verbieden."

'Te korte schedel, oog- en ademhalingsproblemen'

Het doorfokken is in Nederland dan ook verboden, maar de import en handel vanuit het buitenland is dat niet. Daar wil zijn partij, evenals de VVD, verandering in brengen - waarover later meer. Eerst: wat is er aan de hand met deze dieren?

Conny van Meurs, dierenarts en beleidsmedewerker van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, hoort het van haar collega-dierenartsen. Regelmatig krijgen ze 'kortsnuiten' op de behandeltafel. "Honden met een te korte schedel, oogproblemen en ademhalingsproblemen. Ademhaling is het belangrijke probleem."

Koop geen kortsnuit-campagne

Ze hoopt dat deze honden 'volledig uit het straatbeeld' verdwijnen. Maar er is onvoldoende informatie over de lijdensweg die de dieren soms moeten afleggen, vindt Van Meurs. "Daarom startte vorige maand de 'koop geen kortsnuit-campagne'. Hiermee willen we de argeloze consument informeren dat het niet handig is om zo'n hond te komen. Dat ze even nadenken voor ze weer zo’n lief, schattig uiterlijk gaan."

We moeten niet doen alsof elke hond met een korte snuit ziek is, benadrukt Rony Doedijns, directeur van Raad van Beheer, een koepelorganisatie van rashondenfokkers. "Het wordt nu over één kam geschoren. Wij kunnen aantonen op basis van wetenschappelijk onderzoek dat zij klinisch gezond zijn."

Malafide handelaren

Lariekoek, vindt dierenarts Kelly Kessen. "Ik vind het heel erg jammer dat hij blijft volhouden dat die dieren gezond zijn. De wetenschap spreekt dat juist tegen. En zelfs als ze er zelf geen hinder van ondervinden, ze geven hun uiterlijk wel door aan nakomelingen."

Terug naar Wassenberg. "Het doorfokverbod is heel moeilijk handhaafbaar. Daarom willen we niet alleen het fokken, maar ook de verkoop verbieden. Dan wordt het veel makkelijker om op te treden tegen dit soort malafide handelaren." Je moet de verantwoordelijkheid bij hén leggen en niet bij kopers, vindt hij. Want verkopers "moeten de wet- en regelgeving kennen".

In België kan het wel

De Tweede Kamer nam eerder al een motie aan waarbij het kabinet wordt gevraagd de mogelijkheden voor het aan banden leggen van de handel te onderzoeken. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid liet toen al weten dat het vanwege Europese regels niet mogelijk zou zijn.

Volgens de Partij voor de Dieren en de VVD is het echter wél mogelijk en is die regelgeving bijvoorbeeld in België van kracht. Daar is de verkoop van bepaalde kattenrassen verboden. "Na het zomerreces, nu dus, zou er meer bekend worden. Dit kan een mooie actie zijn van de nieuwe minister. Ik hoop dat we dit najaar echt stappen kunnen maken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie