Binnenland
NOS

Ernstige gasexplosie Den Haag laat zien: gietijzeren leidingen landelijk risico

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernstige gasexplosie Den Haag laat zien: gietijzeren leidingen landelijk risico

In Nederland ligt nog 3830 kilometer aan gevaarlijke gasleidingen, en netbeheerders moeten deze leidingen sneller verwijderen. Ook moet meer worden gezocht naar lekken. Dat zijn de conclusies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van een ernstige gasexplosie in de kruipruimten van een Haags appartementencomplex, begin dit jaar.

Bij de explosie in januari werden drie appartementen compleet verwoest en raakten negen mensen gewond. Een man lag acht uur onder het puin en moest aan beide benen worden geopereerd. De brandweer noemde het een wonder dat er geen doden vielen.

Het ongeluk gebeurde door een scheur in een gasleiding van grijs gietijzer. Dit materiaal werd tot 1980 veel gebruikt omdat het relatief goedkoop was en makkelijk te verwerken. Dit soort gasleidingen ligt onder de straat en wordt niet in woningen gebruikt. Gietijzer stond bekend als sterk, maar onbuigzaam: bij verzakkende grond en trillingen door werkzaamheden kunnen de buizen breken. Het leggen van nieuwe gietijzeren leidingen is daarom in 1994 verboden. Kunststof (pvc) en staal zijn nu de norm.

Waar liggen de gevaarlijke gasleidingen?

In Nederland gebruiken nog vijf netbeheerders risicogasleidingen. In totaal gaat het om 3037 kilometer grijs gietijzeren leidingen, zo'n 2,5 procent van het totaal aan gasleidingen, en 793 kilometer asbestcementleidingen. Coteq en Rendo hebben alle gevaarlijke leidingen al verwijderd.

Bekijk voor risico's in jouw straat de website van jouw netbeheerder: Stedin, Liander, Enexis, Enduris of Westland Infra.

Ster advertentie
Ster advertentie