Binnenland

Veel versoepelingen aangekondigd in persconferentie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel versoepelingen aangekondigd in persconferentie

Nederland gaat sneller dan gepland van het slot, is de conclusie van de persconferentie van vanavond over de coronamaatregelen. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen gaat nu zo snel naar beneden dat het kabinet denkt dat de meeste coronaregels eerder losgelaten kunnen worden.

Goed om te weten dat bij alle versoepelingen die zijn aangekondigd de basisregels blijven gelden. Dat betekent dat je anderhalve meter afstand moet blijven houden, thuis moet blijven bij gezondheidsklachten en de mondkapjesplicht.

Versoepelingen 5 juni

Dat is stap 3 van het (nieuwe) openingsplan. "Stap 3 betekent in feite het einde van de lockdown", zei Rutte vanavond.

Vanaf volgende week zaterdag mogen maximaal vijftig gasten bij restaurants en cafés naar binnen, wel met vaste plaatsen en reserveringen. De horeca mag van 06.00 uur tot 22.00 uur open. Ook de terrassen dus, die eerder al om 20.00 uur hun stoelen binnen moesten zetten. Er mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten. Nachtclubs gaan nog niet open.

Dat betekent ook dat tot 22.00 uur alcohol mag worden verkocht in de supermarkten. Dat was eerder tot 20.00 uur.

Verder openen ook musea, theaters, bioscopen en doorstroomlocaties binnen vanaf die datum weer de deuren. Wel moeten bezoekers een tijdslot afspreken. Er is één persoon per 10 vierkante meter welkom. Een reservering is voor maximaal 4 personen. Ook gaat dus de binnenruimte van attractie-, natuur- en dierenparken weer open.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iets te vieren thuis? Vanaf 5 juni mag je thuis vier mensen ontvangen en ook buiten mag je met zijn vieren zijn.

Voor zalen geldt een maximum van vijftig bezoekers. De grote zalen zijn daarop een uitzondering: hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Meer sporten

Ook de regels voor het sporten worden versoepeld. Sporten in groepen is toegestaan, en 1,5 meter afstand houden is niet meer verplicht. Vanaf 18 jaar mogen vijftig mensen met elkaar sporten. Kleedkamers en douches kunnen ook weer open, net als sportkantines. Reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht.

Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.

Met toegangstesten meer mogelijk

Ook nog belangrijk: met toegangstesten is meer mogelijk. Als een locatie een negatieve testuitslag vraagt bij toegang geldt er geen maximaal aantal toegestane mensen meer. De anderhalvemetermaatregel blijft wel van toepassing.

Dat zijn niet de enige versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd. Ook werd bekend dat stap 5 van het openingsplan naar voren wordt gehaald: van 21 juli naar 30 juni.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Versoepelingen op 30 juni

Vanaf 30 juni wordt de maximale groepsgrootte thuis acht personen, mogen meer gasten naar onder meer restaurants (tot 100 personen), musea en bioscopen en zijn sportwedstrijden weer toegestaan.

De horeca mag dan weer tot middernacht open. En er komt meer ruimte voor toegangstests bij evenementen.

Natuurlijk blijft er bij al deze versoepelingen wel een voorbehoud: het aantal coronabesmettingen mag niet plotseling snel oplopen.

Persconferentie gemist?

Helemaal terugkijken? Dat kan hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie