Binnenland
NTRPowNed

Het Drents-Friese Wold bereidt zich voor op natuurbranden

foto: ANP / REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Drents-Friese Wold bereidt zich voor op natuurbranden

Door klimaatverandering wordt het steeds droger en warmer in Nederland, waardoor het risico op natuurbranden toeneemt. Dat staat in het rapport Natuurbrandsignaal ‘23 van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). In het Nationaal Park Drents-Friese Wold worden verschillende voorbereidingsmaatregelen getroffen. “Het wordt steeds meer een noodzaak om daar goed naar te kijken”, vertelt boswachter Lysander van Oossanen in 5 Dagen.

Wateren

In 2018 ging het al goed mis in het Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. 75 hectare van het gebied ging in vlammen op als gevolg van een natuurbrand. Lysander van Oossanen, boswachter van het gebied vanuit Staatsbosbeheer, was snel aanwezig. “Het was de eerste echte grote brand die ik meemaakte. Je staat daar bij een groot heideterrein, waar je in de verte een grote, brede strook van vuur ziet aankomen die behoorlijk snel gaat, met grote rookpluimen. En dan is de brandweer druk met slangen uitrollen en zich helemaal klaarmaken. En je ziet ook wel gelijk de paniek ontstaan bij mensen,” vertelt Lysander.

Een van de vrijwillige brandweermannen die bij deze brand aanwezig was, is Gerben Tjepkema,. “Wij waren de tweede tankautospuit die ter plaatse was. En als ik daarop terugblik dan hadden wij het idee van, die brand komt op ons af, maar die houden wij wel, die kunnen wij wel aan. Dat ging echter heel anders dan wij gedacht hadden.” De wind veranderde van richting, en met een enorme vaart verspreidde de brand zich over het gebied. “We moesten ons echt terugtrekken. We moesten rennen.” Campings en bewoners moesten evacueren.

Samenwerken

Alle partijen, van recreanten tot zorginstellingen en van gemeentes tot Staatsbosbeheer, werken samen om tot zo’n effectief mogelijk plan te komen. Er wordt geschouwd door de brandweer, om te kijken waar de mogelijke gevaren zitten. Staatsbosbeheer helpt daar ook aan mee. “Dan zie je dat de brandweer eigenlijk steeds groener gaat denken en wij steeds roder, maar dat we ook eigenlijk helemaal niet zo gek ver van elkaar af staan. En dat je met

bepaalde kleine aanpassingen al best wel veel voor elkaar kan krijgen,” vertelt Lysander. Dode bomen worden bijvoorbeeld verplaatst en bepaalde brandgevoelige boomsoorten moeten plaatsmaken voor brandveilige soorten.

Verder is er een gebiedsgerichte aanpak opgesteld, waarbij heldere communicatie tussen de partijen van groot belang is. Vluchtwegen zijn namelijk beperkt voor de verschillende bewoners en de vele mensen die in het hoogseizoen gaan kamperen. “En hoe ga je die nou allemaal evacueren? Want je moet dezelfde wegen gebruiken,” vertelt Gerben. Daarom gaan deze partijen met elkaar in gesprek, om in kaart te brengen wie welke wegen gaat gebruiken in geval van nood.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie