Binnenland

Deze Dag Toen: Duitse tiener vliegt naar Moskou en landt naast Kremlin

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Duitse tiener vliegt naar Moskou en landt naast Kremlin

Niemand ging er van uit dat dit hem zou lukken, maar het lukte hem toch: met een sportvliegtuigje naast het Kremlin op het Rode Plein in Moskou landen. De 18-jarige Mathias Rust kreeg het op deze dag in 1987 voor elkaar. Met onbedoelde gevolgen...

De West-Duitse amateurpiloot droomde van een wereld vol vrede, waarin kapitalisten en communisten samen zouden leven. 'Lagonia' noemde hij deze utopie. Daarom wilde hij met een Cessna-vliegtuigje het IJzeren Gordijn over reizen. Vanuit Hamburg reisde hij via de Faeröereilanden en IJsland naar Helsinki, om vanaf daar de Fins-Russische grens te passeren.

De Russen lieten Rust zijn gang gaan, hoewel wel gevechtsvliegtuigen opstegen en met hem meevlogen. Midden op het Rode Plein landen, zijn oorspronkelijke plan, zat er niet in: dat stond helemaal vol met belangstellende Russen. Het werd de nabijgelegen brug over de Moskva.

Rust in de Moskouse rechtbank

Sovjetleider Gorbatsjov gebruikte het binnenvliegen van de Duitser om af te rekenen met politieke tegenstanders. Zo bracht de amateurpiloot in zekere zin de val van de Sovjet-Unie in een versnelling: conservatieve generaals en kolonels die tegen een mildere toon tegen de Amerikanen waren, werden met vervroegd pensioen gestuurd.

Bergafwaarts met Rust

Na 432 dagen gevangenisstraf vanwege luchtruimschending kwam Rust weer vrij en keerde hij terug naar Duitsland. Hij verkocht zijn verhaal voor 100.000 Duitse mark aan een weekblad. Maar in plaats van zijn bijzondere vlucht, ging het in de nadagen vooral over de discussie of betaling voor interviews moreel in de haak is.

Daarna ging het bergafwaarts met de jonge piloot. Zo belandde hij 15 maanden in de cel vanwege poging tot doodslag van een vrouw. Later belandde hij in de financiële problemen, bekeerde zich tot het hindoeïsme en legde zich toe op poker. Inmiddels zou hij werken als yogaleraar.

Van wereldvrede is vooralsnog geen sprake.

Ster advertentie
Ster advertentie