Naar homepage
Binnenland

Gedetineerde moeders knuffelen kinderen weer na corona
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedetineerde moeders knuffelen kinderen weer na corona

Sinds kort mogen vrouwelijke gedetineerden weer met hun kinderen knuffelen op de speciale moeder-kinddagen in gevangenissen. In verband met het uitbreken van corona was dat ruim vier maanden niet mogelijk.

Marcia Visser, organisator van de moeder-kinddagen in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis, vertelt in Stax&Toine hoe fijn, maar ook spannend, het was dat de vrouwelijke gevangenen hun kinderen sinds februari weer 'echt' konden zien. "Het heeft zoveel meerwaarde dan elkaar zien op de Skype, terwijl dat ook echt toegevoegde waarde heeft, maar dat vasthouden is onbetaalbaar."

Niet 'die ene vrouw' blijven

Voor de gedetineerde moeders was het heel frustrerend dat ze geen contact konden hebben met hun kinderen. "Ze gingen er gelaten mee om, maar je merkt hun verdriet en frustratie. Het is niet voor te stellen", aldus Visser.

Volgens haar is het heel belangrijk dat gedetineerde moeders contact hebben met hun kinderen. "Bijna alle moeders gaan na hun detentie weer voor hun kinderen zorgen. Als het contact goed onderhouden wordt, dan wordt de overgang soepeler qua opvoeding. Het is heel belangrijk dat ze vaak bellen, schrijven, elkaar vaak zien. Dan blijf je opvoeden en niet alleen die ene vrouw die je af en toe aan de andere kant van het plexiglas ziet."

Tot slot hoopt Visser dat deze moeder-kinddagen, die nu als test op vier locaties plaatsvinden, snel weer regulier worden. "Mijn onderbuik zegt: 'het gaat wel weer opstarten', maar wanneer? Het is fijn als we duidelijkheid hebben, want aan een kind van vier kun je niet uitleggen wanneer mag je weer bij mama, die hebben geen idee van de kalender."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie