Binnenland
NOS

Mogelijke dochter vruchtbaarheidsarts: 'Opeens heb je 30 broers en zussen'

foto: Merel-Lotte Heij (links), ANPfoto: Merel-Lotte Heij (links), ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke dochter vruchtbaarheidsarts: 'Opeens heb je 30 broers en zussen'

Het is een belangrijke dag voor een grote groep donorkinderen van wie de moeder is geholpen door de inmiddels overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Vandaag doet de rechtbank in Rotterdam namelijk uitspraak in de zaak die ze hebben aangespannen om erachter te komen of ze zijn verwekt door Karbaat zélf. 49 donorkinderen en hun moeders vermoeden dat de arts hun biologische vader is. Door middel van een dna-test proberen ze daar achter te komen.

Volgens advocaat Tim Bueters van de donorkinderen heeft Karbaat zelf zijn sperma gebruikt om vrouwen in zijn kliniek in Barendrecht mee te insemineren. Van 47 kinderen bestaat het vermoeden dat zij op deze wijze zijn verwekt.

Het dna van de arts werd vorig jaar na zijn overlijden veiliggesteld op last van de rechter, nadat de donorkinderen hierom hadden gevraagd. Om het te verkrijgen werden in het huis van Karbaat 27 gebruiksvoorwerpen in beslag genomen.

Maar het dna-profiel van Karbaat is nog altijd geheim en ligt een kluis. Om het te kunnen gebruiken voor een vergelijking met hun eigen dna, is een groep donorkinderen een civiele procedure begonnen. In deze bodemprocedure moet de rechter nu beslissen of het dna van de fertiliteitsarts wordt vrijgegeven.

Geen identiteit opbouwen

Bij Esther Heij kwamen de twijfels in 2011. Ze wilde contact met de donor waarmee zowel haar zoon als dochter is verwekt, maar kreeg geen reactie op haar verzoek. In het programma Spoorloos zag ze een oproep van iemand die in dezelfde kliniek is verwerkt en toen gingen de alarmbellen af.

Inmiddels is het 2019 en is ze vooral heel erg moe van de hele zoektocht. "Ik hoop dat er vandaag duidelijkheid komen." Ze ziet dat kinderen er last van hebben. "Je kan geen identiteit opbouwen als je niet weet wie je vader is", aldus Heij.

De afgelopen jaren werd duidelijk hoe groot haar familie lijkt te zijn geworden. Dochter Merel-Lotte: "Sinds gisteravond zitten we op 18 zussen en 12 broers. Iedereen heeft daarbinnen een eigen clubje waar je mee om gaat. Iedereen gaat wel om met een halfzus of halfbroer."

Ster advertentie
Ster advertentie