Binnenland
NOS

'Gebed zonder end' moet Armeens gezin in Nederland houden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gebed zonder end' moet Armeens gezin in Nederland houden

Dag en nacht zijn predikanten in de Haagse Bethelkapel aan het woord met letterlijk een gebed zonder end. Allemaal om te voorkomen dat een Armeens gezin wordt uitgezet. De familie Tamrazyan kwam negen jaar geleden naar Nederland, maar krijgt geen toestemming om hier te blijven. Door de stokoude kerkasielregel kunnen zij nu niet uitgezet worden.

De wet is simpel: zolang er een dienst wordt gehouden in de kerk, mag de politie niet binnenvallen. De kapel is daarom vrijdag begonnen met een doorlopende kerkdienst. In de banken zitten enkele tot tientallen kerkgangers. Zelfs 's nachts zijn er mensen. “Dat is bijzonder om mee te maken op dat tijdstip”, zegt een kerkganger tegen verslaggever Martijn van der Zande.

'Gebed zonder end' moet Armeens gezin in Nederland houden

Een van de voorgangers vindt niet dat hij de wet overtreed. "Dit is een oud gebruik dat ook per wet is vastgelegd. We gaan niet op de stoel van de rechter zitten, maar proberen wel binnen de grenzen van de wet de geest van de wet tot uitvoering te brengen, namelijk humaniteit.”

ChristenUnie

De kinderen Hayarpi, Warduhi, Seyran en hun ouders zijn uitgeprocedeerd en hebben geen recht op asiel. Armenië is volgens de IND namelijk een veilig land. Ook het beroep op het kinderpardon is afgewezen.

"Het is fijn om zoveel steun te krijgen", zegt de 21-jarige Hayarpi, die actief is bij ChristenUnie. "Je kan niet naar buiten, niet naar school. Ik kan niets meer doen wat ik eerst deed."

De doorlopende dienst in de Bethelkapel zal nog even doorgaan. Uit heel Nederland melden zich namelijk prekers die mee willen helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie