Binnenland
NOS

Professor Poldergeist bestrijdt met animaties mythes over het Nederlandse waterbeleid

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Professor Poldergeist bestrijdt met animaties mythes over het Nederlandse waterbeleid

Professor Poldergeist is een animatiefiguur die in korte filmpjes vertelt dat landen en steden die onder zeeniveau liggen zich zorgen moeten gaan maken om natte voeten. En dus gaat het ook over Nederland. Wat voor effect kunnen deze filmpjes hebben op beleidsmakers? Hoogleraar Duitse taal en letterkunde Simon Richter staat model voor professor Poldergeist. Hij is te gast bij Met het Oog op Morgen.

"Tien jaar geleden was ik in Berlijn, voor een uitwisseling," vertelt Richter, "Daar gaf ik colleges over duurzaamheid en de cultuurbeweging in Duitsland. Ik wilde weten waarom Duitsland zo groen is. Ik begon veel te lezen en te onderzoeken en kwam erachter dat er weinig urgentie in Nederland is om groener te worden. Iedereen denkt dat het allemaal wel goed gaat. Er heerst een soort 'zeespiegel-optimisme'."

'Nederland heeft last van polderarrogantie'

Omdat wetenschappelijk onderzoek volgens Richter te weinig gelezen wordt, is hij filmpjes gaan maken. "Hopelijk kun je zo beleidsmedewerkers meer bereiken. Die 'polderarrogantie' zit zo in de Nederlandse cultuur. Jullie denken dat jullie de strijd tegen het water gewonnen hebben, maar dat is helemaal niet zo, jullie hebben heel vaak verloren!"

Richter wil het verhaal over de Nederlandse strijd tegen het water op een andere manier vertellen: "Het is veel meer het verhaal van het gokspel. Nederlanders gokken met het water, gokken met gevaarlijk leven en ze denken dat het allemaal wel goed zal komen."

"De dingen die Nederland doet zijn goed, zoals het versterken van dijken," zegt Richter, "Maar of dit ook op een goede manier gebeurt, is zeer de vraag. Zijn ze sterk genoeg en zijn ze hoog genoeg?" Volgens Richter zijn Nederlanders naief over hoeveel meter de zeespiegel zal stijgen: "Er wordt hier voorbereid op een metertje of twee, maar internationaal is de consensus dat we het echt niet weten. Het zou zomaar eens een stuk hoger kunnen uitvallen."

De video's van professor Poldergeist kun je hier bekijken.

Poldergeist

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie