Onderzoek

Klimaatstatistieken ontrafeld

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatstatistieken ontrafeld

[KRO-NCRV] Op 1 februari kwam de Europese Commissie met goed nieuws. Het doel voor 2020 wat betreft het energieverbruik van bewoners, industrie en de dienstensector is al gehaald. Maar klopt dit wel? Want wij zijn lang niet zo energiezuinig als wij denken.

Zo gaat het verplichte energielabel voor huizen uit van een bepaald energieverbruik en bepaalde energiebesparing, maar in de praktijk valt die besparing veel lager uit dan verwacht. Doelstellingen van gemeenten en woningcorporaties om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten, die gebaseerd zijn op deze onjuiste energielabeltheorie, zijn niet haalbaar. Wat betekent dat voor nationale en internationale klimaatdoelstellingen? Zijn er nog meer rooskleurige cijfers en ingewikkelde rekenmethodes die niet kloppen? Reporter Radio onderzocht klimaatstatistieken, doelstellingen en energiecijfers.

De vraag is natuurlijk of we de doelstellingen gaan halen of zelfs al gehaald hebben, zoals de Europese Commissie verkondigt. Liggen we op schema? De cijfers onderling met elkaar te laten kloppen, blijkt al ingewikkeld genoeg. En dan is het ook nog de vraag of de cijfers wel de werkelijkheid weergeven of alleen maar de theorie. In het geval van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eurostat cijfers, waar de Europese Commissie en het kabinet mee rekenen, gaat het om een mengsel van feiten en schattingen.

En als je kijkt naar de daling van het energieverbruik van bewoners lieten de Nederlandse cijfers een daling zien voor 2014 ten opzichte van 2013. Een daling van bijna twintig procent. Maar de cijfers voor 2015, die weliswaar nog niet definitief zijn, laten alweer een stijging zien ten opzichte van 2014. En volgens de Nationale Energieverkenning 2016, de jaarlijkse stand van zaken rondom energie, besparen we nog lang niet genoeg energie. De doelstelling om in 2020 honderd petajoule te besparen, wordt niet gehaald. Daar is aanvullende beleid voor nodig, volgens Casper Tigchelaar, onderzoeker bij het Energieonderzoek Centrum Nederland. Zij stellen samen met het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving elk jaar de Nationale Energieverkenning op.

Zondag om 19.00 uur Reporter Radio op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie