Binnenland

'Vrouwen claimen het huishouden'
KRO-NCRV

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen claimen het huishouden'

De afgelopen dertig jaar is er weinig veranderd in de verdeling van het huishouden tussen man en vrouw, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Zamarra Kok, schrijft over huishouden, denkt dat een deel van de oorzaak ligt in de houding van de vrouw: "Vrouwen claimen het huishouden."

Wanneer een man iets in het huishouden doet, doet de vrouw dat nog even over. "Het moet allemaal op onze manier, terwijl mannen het gewoon al best vinden als die handdoeken überhaupt in de kast liggen. En of ze dan allemaal met de blinde kant naar voren liggen, dat maakt ze dan niet zoveel uit."

Ambities voor de toekomst

Wanneer jonge meiden gevraagd wordt naar ambities voor de toekomst, dan geeft 40 tot 45 procent aan fulltime te willen werken. Wordt diezelfde vraag gesteld over de periode dat ze jonge kinderen hebben dan keldert dat percentage naar onder de 5 procent.

Socioloog van het CBS Tanja Traag stelt dat de economische zelfstandigheid van vrouwen daardoor achter blijft. Zolang ze een partner hebben, een huis en alles in harmonie gaat is dat niet erg. "Maar op het moment dat ze er alleen voor komen te staan, is dat wel degelijk een probleem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tevreden met verdeling?

Traag geeft aan dat veel stellen aangeven tevreden te zijn over de verdeling, daar gaat het om. Daar tegenover staat dat een grote groep vrouwen open staat om meer te werken, maar belemmeringen ziet op het gebied van bijvoorbeeld opvang en mantelzorgtaken.

Publiek bij huishouden

Oud-hoofdredacteur van Opzij Cisca Dresselhuys ziet ook verbetering ten opzichte van vroeger. "Ik vind dat vaders van nu het veel beter doen dan vaders van vroeger." Ze nemen vaderschapsverlof en bemoeien zich met de kinderen. "In het huishouden is het nog niet zo goed gesteld."

Het valt haar op dat mannen voornamelijk taken overnemen als ze daar publiek bij hebben: boodschappen doen en met kinderen in de buggy lopen. "Daar scoor je mee als man." Naar haar idee schrobben de daarentegen nooit de wc. "Daar moet je ook publiek bij halen."

Ster advertentie
Ster advertentie