Binnenland

Duitse formatie in cruciale fase, 'maar ze komen eruit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse formatie in cruciale fase, 'maar ze komen eruit'

De onderhandelingen voor een nieuwe regering in Duitsland komen de komende dagen in een cruciale fase. Bondskanselier Merkel probeert een akkoord te sluiten tussen haar CDU/CSU met de liberale FDP en de Groenen: de Jamaica-coalitie. Als die samenwerking mislukt lijken nieuwe verkiezingen het enige alternatief.

"Het is verschrikkelijk moeilijk", volgens Hanco Jürgens van het Duitslandinstituut. "De Groenen hebben het moeilijk, als enige progressieve partij. Maar ook de CSU uit Beieren vindt het lastig, omdat het beleid hen juist niet conservatief genoeg kan zijn. "Maar de sterren staan goed en de staatskas is goed gevuld", aldus Jürgens.

Cruciale fase

De Duitse formatie is niet te vergelijken met de Nederlandse, vindt hij. Het formeren duurt gemiddeld 42 dagen (als je de coalities ten tijde van West-Duitsland mee telt), maar vaak is het na dertig jaar al geklonken.

De formatie heeft een heldere, transparante opbouw. "Eerst worden twee weken alle verschillen in kaart gebracht, vervolgens worden ze in groepjes besproken en uiteindelijk beslissen de partijleiders over de laatste knelpunten. In die cruciale fase zitten de partijen nu."

Wijn van Chirac en Schröder

De partijen willen er snel uitkomen. Niet alleen voor Duitsland, maar ook voor Europa. In Oost-Europa vormt zich een blok dat voor waarden staat die erg met Merkels idealen botsen. Zo praat het radicaal-rechtse FPÖ in Oostenrijk over regeringsdeelname en staan in Polen en Hongarije de rechtstaat onder druk. "Merkel moet snel naar Warschau voor overleg", vindt Jürgens.

De wetenschapper verwacht geen nieuwe verkiezingen. "Dan zal het eurokritische AfD nog groter worden." Hij is er van overtuigd dat Merkel en haar collega-partijleiders alles op alles zetten om eruit te komen. Zo haalde Merkel afgelopen maandag een dure fles wijn van stal, die Jacques Chirac ook aan Gerhard Schröder heeft geschonken. "Dat geeft wel aan dat ze echt wil investeren in deze coalitie."

Ster advertentie
Ster advertentie