Binnenland
KRO-NCRV

Huisartsen tevreden met uitspraak rechter rondom vergoedingen: 'Stemming van euforie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen tevreden met uitspraak rechter rondom vergoedingen: 'Stemming van euforie'

Huisartsen hebben hun gelijk gekregen bij de rechtbank. De groep begon een procedure tegen de Nationale Zorgautoriteit (NZa) omdat de tarieven voor 2023 en 2024 te laag zouden zijn. Er moet nu nieuw onderzoek komen naar die tarieven en als blijkt dat de huisartsen gelijk hadden, moeten ze financieel gecompenseerd worden. "Die vergoeding gaat er zeker komen", zegt huisarts Christof Zwart bij Spraakmakers.

Volledig gelijk

"Het sentiment is helemaal geweldig. Er was al een stemming van euforie. We waren heel blij dat de rechter met zoveel punten ons gelijk heeft gegeven", gaat Zwart verder. De rechter heeft de huisartsen "volledig gelijk" gegeven. "Zij benadrukte ook de verandering van het huisartsenvak in de afgelopen jaren. De NZa heeft totaal niet aannemelijk gemaakt dat het kostendekkend is geweest."

Trend

Volgens huisarts Roelien Vossers is er de afgelopen jaren "veel meer op het bord" van de huisarts gekomen. "De huidige tarieven bieden onvoldoende vergoeding omdat de kosten zoveel hoger zijn geworden." Bovendien zou er een "trend" zijn van huisartsen die om die reden stoppen met hun vak. "Geld is een belangrijke factor om hun werk te blijven doen. Het is niet de enige factor, maar wel een heel belangrijke. Als er niet in huisartsen geïnvesteerd wordt, houdt het met de huisartsenzorg in Nederland op."

Investeren

Maar wat gaat er met dat geld gebeuren? "Huisartsen zijn heel goed in staat vast te stellen wat er nodig is voor de regio en hun patiënten", zegt Zwart. "Als er iets zinvol is om zorg in de toekomst betaalbaar te houden, is het investeren in de eerste lijn. Dat zijn de huisartsen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie